Planetoïde genoemd naar onze eigen Tim Trachet

20-04-2017

-

door
46 seconden
Leestijd:
Op de website van De Redactie: Een planetoïde van 5,4 km groot wordt genoemd naar VRT-journalist Tim Trachet. Hij wordt zo de derde VRT-werknemer die de eer te beurt valt. "Het was een echte verrassing", zegt hij aan onze redactie. "Weinig mensen krijgen zoiets als ze nog leven, zeker in België."

Pieterjan Huyghebaert schrijft:

Tussen de planeten Mars en Jupiter bevindt zich de planetoïdegordel. Een van de vele duizenden hemellichamen in die gordel is voortaan genoemd naar VRT-journalist Tim Trachet. Planetoïde "7013 Trachet" is in september 1988 ontdekt door de intussen overleden Belgische astronoom Henri Debehogne. "Het was een totale verrassing", zegt Trachet. "Ik had het niet verwacht. Het is een blijk van waardering. Weinig mensen krijgen zoiets als ze nog leven, zeker in België."

Het is de Internationale Astronomische Unie die beslist over de naamgeving van ruimtelichamen. Een Nederlandse astronoom die in Uruguay werkt, heeft Trachet voorgedragen en de Unie heeft dat nu uiteindelijk goedgekeurd. Trachet heeft de naamgeving grotendeels te danken aan zijn werk voor het ontkrachten van pseudowetenschap. Hij is een van de bezielers van SKEPP, Studiekring voor de Kritische Evaluatie van Pseudo-wetenschap en het Paranormale. En heeft daarover ook een boek geschreven.

Zie verder op de website van De Redactie

Publicatiedatum
20-04-2017
Opgenomen in
Wetenschappen