Coronavirus onzin in de media - wat zegt de wetenschap?

17-03-2020

-

door
8 minuten
Leestijd:
SKEPP-bestuurslid Marleen Finoulst en haar team van Gezondheid en Wetenschap fileren de onzin en kwakzalverij in mediaberichten over het coronavirus. Ook VRT NWS doet dat. We lijsten ze op, met verwijzing naar de bron.

Overgenomen van Gezondheid en Wetenschap, met toelating. Volg hun dossier Coronavirus voor betrouwbare informatie. Laatste update: 30 maart, 15u00.
Sinds 26/3 voegen we ook topics toe van de Check-pagina van VRT NWS.  En we zetten de nieuwe topics bovenaan.

Voor meer informatie kan u ook terecht op deze sites:

 

KUNNEN BOSBACTERIËN BESCHERMEN TEGEN HET CORONAVIRUS?

Een bedrijf beweert klaslokalen coronavirusvrij te maken en houden door er bosbacteriën te vernevelen. Er is geen enkel bewijs dat het middel werkzaam is tegen coronavirussen. De klassieke maatregelen, namelijk handen wassen en afstand houden, hebben bewezen efficiënt te zijn en zijn goedkoper. Meer info.
 

HELPEN RUNDVLEES, GROENE GROENTEN EN ROOMBOTER TEGEN CORONA?

Helaas circuleert de zoveelste kwakkel op social media: stellen dat rundvlees, groene groenten, volle zuivel en boter kleine kinderen beschermen tegen virale infecties en meer specifiek corona is ronduit fout. Meer info.
 

KUNNEN OVERLEDEN CORONAPATIËNTEN ANDEREN NOG BESMETTEN?

Overleden coronapatiënten kunnen een tijdje na het overlijden nog actieve virussen dragen, maar er zijn geen bewijzen dat deze virussen drie dagen later nog kunnen besmetten. Je kan niet besmet worden via niezen of hoesten, na contact met het lichaam was je best je handen. Meer info.
 

WORDEN BABY’S EN JONGE KINDEREN VAKER ERNSTIG ZIEK DOOR CORONA?

Volgens een Chinese studie zouden baby’s en hele jonge kinderen toch ernstig ziek kunnen worden door het coronavirus. Geen reden tot paniek, want de resultaten zijn misleidend. Bij slechts 30% van de zieke kinderen in deze studie werd Covid-19 bevestigd door een test. De erg zieke kindjes hadden mogelijk andere gezondheidsproblemen. Meer info.
 

 

 

Roken en drinken helpt niet tegen corona. Integendeel: wie overmatig alcohol drinkt of nicotine binnenkrijgt is meer kwetsbaar. (VRT NWS)

“Dat is complete nonsens”, zegt viroloog Steven Van Gucht. “Iemand met goede longen en een goede gezondheid zal de longproblemen van het virus beter doorstaan dan iemand die verzwakt is en longen heeft die aangetast en verzwakt zijn door het roken.”
“Het is een broodjeaapverhaal dat sterke drank je keel zou ontsmetten”, vult Van Gucht aan. “Het werkt niet, dus geloof het ook niet.
Lees meer op de Check-pagina van VRT NWS
 

Het coronavirus heeft werkelijk NIETS te maken met 5G. Niets. (VRT NWS)

"Andere steden in China beschikten al veel langer over 5G dan Wuhan, dat blijkt onder meer uit dit artikel van het persagentschap Reuters."
"De Wereldgezondheidsorganisatie zegt dat geen enkel onderzoek de blootstelling van ons allemaal aan draadloze technologie gekoppeld kan worden aan negatieve gezondheidseffecten."
Lees meer op de Check-pagina van VRT NWS
 

Nee, er zijn geen 1500 coronapatiënten genezen door een Cubaans geneesmiddel. (VRT NWS)

Cubaanse propaganda, overgenomen door het PVDA ledenmagazine. Het is geen Cubaans geneesmiddel, het is niet effectief tegen COVID-19 en het heeft geen 1500 patiëntren genezen.
Lees meer op de Check-pagina van VRT NWS
 

Online worden vaccins, medicijnen en detox-kuren tegen het coronavirus te koop aangeboden. Dit is oplichting, trap er niet in. (VRT NWS)

"Er is op dit moment geen middel tegen het coronavirus. Wetenschappers houden een race tegen de klok om een vaccin te vinden. Als u nood hebt aan medicatie, raadpleeg dan uw arts en koop medicijnen in een erkende apotheek."
Lees meer op de Check-pagina van VRT NWS
 

BESTAAT ER AL EEN GENEESMIDDEL VOOR COVID-19?

Er is nog van geen enkel bestaand geneesmiddel echt bewezen dat het het verloop van een Covid-19-infectie kan beïnvloeden. Het heeft absoluut geen zin om geneesmiddelen aan te kopen waarover je gunstige dingen leest op het internet. Het is bovendien gevaarlijk om op eigen houtje geneesmiddelen in te nemen. Meer info.
 

KAN JE HUISDIER JE BESMETTEN MET HET CORONAVIRUS?

Op dit moment is er geen bewijs dat huisdieren hun baasjes kunnen besmetten met het nieuwe coronavirus. Omgekeerd kunnen baasjes die zelf besmet zijn het virus wel overdragen op hun huisdier, maar daar wordt het niet ziek van. Baasjes die zelf besmet kunnen zijn, laten zich beter niet likken door hun huisdier en delen best geen voedsel. Was geregeld je handen. Meer info.
 

KUN JE JE WEERSTAND TEGEN VIRUSSEN VERBETEREN MET VOEDINGSMIDDELEN?

Er is nog van geen enkel voedingsmiddel bewezen dat het beschermt tegen het coronavirus. Gezonde eet- en leefgewoonten kunnen de weerstand wel optimaliseren. Een goede weerstand kan geen besmetting voorkomen, maar enkel de gevolgen ervan beperken. Meer info.

KAN FIJNSTOF CORONAVIRUSSEN OVERDRAGEN?

Besmetting door het coronavirus gebeurt voornamelijk door nauw contact met besmette personen, houd daarom minstens anderhalve meter afstand van anderen. Ook in contact komen met oppervlakken waarop virusdeeltjes zich bevinden, kan zorgen voor besmetting. Was daarom regelmatig je handen. Een besmetting via fijnstof in de lucht is niet aangetoond en zeer onwaarschijnlijk. Meer info.
 

BESCHERMT OREGANO-OLIE TEGEN CORONAVIRUSSEN?

Een laboratoriumproef uit 2003 van bedenkelijke kwaliteit onderzocht of etherische olie op basis van oregano coronavirussen kan uitschakelen. Er was toen nog geen sprake van het huidige coronavirus. Er is dus geen enkel bewijs voor deze bewering. Meer info.
 

KUN JE VIA VOEDSEL BESMET RAKEN MET HET CORONAVIRUS?

Er zijn tot nu toe geen aanwijzingen dat het coronavirus via voedsel kan worden doorgegeven. Ze hebben mensen nodig om te overleven, geen voedingsproducten. Het is wel zeer belangrijk om de hygiënische maatregelen nauw op te volgen. Meer info.
 

WERKEN ANTIBIOTICA BIJ COVID-19 ?

Bij een milde infectie met het coronavirus zijn antibiotica nutteloos. Het gerucht dat het antibioticum azitromycine misschien zou werken in ernstige gevallen, moeten ze nog onderzoeken. Zelfs voor de behandeling van een longontsteking is dit momenteel geen eerste keuze. Meer info.
 

LOPEN ROKERS EEN GROTER RISICO OP EEN ERNSTIGERE CORONA-INFECTIE?

Een Chinese studie doet vermoeden dat rokers die besmet worden met het coronavirus een groter risico lopen op een ernstige longontsteking dan niet-rokers. Stoppen met roken is de beste maatregel om dit extra risico te vermijden. Meer info.
 

ONTSNAPTE HET NIEUWE CORONAVIRUS UIT EEN CHINEES LABORATORIUM?

Amerikaanse wetenschappers onderzochten het genetisch materiaal van het nieuwe coronavirus en konden bewijzen dat dit een gevolg is van een natuurlijke evolutie binnen de familie van coronavirussen. Meer info.
 

VERDWIJNT COVID-19 BIJ WARMER WEER?

Het Covid-19-virus is een nieuw virus. Wetenschappers zijn op onbekend terrein en kunnen niet voorspellen hoe dit specifieke coronavirus zich zal ontwikkelen. Daarom kunnen ze op dit moment niet zeggen of warm(er) weer de verspreiding van het virus zal vertragen of uitdoven. Meer info.
 

MAG JE GEEN IBUPROFEN INNEMEN ALS JE BESMET BENT MET HET CORONAVIRUS?

De ontstekingsremmer ibuprofen (Nurofen®) zou een corona-infectie kunnen verergeren. Dat gerucht is gebaseerd op een studie waaruit voorbarig conclusies getrokken werden, zonder enig bewijs. Nu hebben ontstekingsremmers zoals ibuprofen helemaal geen plaats in de behandeling van een corona-infectie. Wie koorts heeft, heeft enkel een koortswerend middel zoals paracetamol nodig. Vraag raad aan je apotheker. Meer info.
 

KAN JE JEZELF TESTEN OP CORONA DOOR JE ADEM IN TE HOUDEN?

(SKEPP: zulke onzin geloof je toch niet?) Je adem al dan niet tien seconden kunnen inhouden, vertelt je niet of je besmet bent met het coronavirus. Meer info.
 

HELPT DETTOL TEGEN HET NIEUWE CORONAVIRUS?

We weten op dit moment niet of Dettol ontsmettingsproducten werken tegen het huidige coronavirus omdat ze dit nog niet hebben kunnen testen. De structuur van het huidige coronavirus is vergelijkbaar met andere, wel geteste virussen. Daarom vermoedt de firma dat hun producten ook werkzaam zijn tegen de huidige vorm van het coronavirus.

In afwachting lijkt het dus beter te zijn om je te houden aan de huidige raadgevingen: was je handen 40 tot 60 seconden met water en zeep. Om oppervlakken te desinfecteren geldt de volgende aanbeveling: waar mogelijk, reinig eenmaal per dag oppervlakken zoals de tafel, het nachtkastje, deurklinken, de toiletbril, de vloer, ... met water dat 1% bleekwater bevat. Dit kan je maken door 10 ml bleekwater in een fles van 1 liter te gieten en deze vervolgens te vullen met leidingwater. Meer info.
 

KUNNEN CORONAVIRUSSEN OVERLEVEN OP PLASTIC EN IN DE LUCHT?

Een nieuwe Amerikaanse studie doet vermoeden dat het coronavirus een tijdje actief blijft buiten het lichaam. Hoe lang, hangt af van de aard van het materiaal waar het virus op terechtkomt en de hoeveelheid ervan. Op plastic en staal blijft het virus langer overleven dan op karton of koper. Hoe lang het in de lucht overleeft, is veel moeilijker meetbaar en blijft voorlopig onduidelijk. Meer info.
 

KUN JE JE NATUURLIJKE WEERSTAND TEGEN HET CORONAVIRUS VERHOGEN?

Je natuurlijke weerstand een ‘boost’ geven door bepaalde voedingsproducten zoals knoflook of supplementen zoals vitamine C in te nemen, houdt geen steek. Ook extra lang slapen of iedere dag een blokje om lopen is op zich onvoldoende. Je kan je natuurlijke weerstand enkel in topvorm krijgen met algemene gezonde eet- en leefgewoonten. Volg hiervoor de aanbevelingen van het Vlaams Instituut Gezond Leven. Meer info.
 

ZIJN MENSEN MET BLOEDGROEP A VATBAARDER VOOR CORONA?

Chinese onderzoekers stellen vast dat bloedgroep A ietsje vaker voorkomt bij mensen besmet met het coronavirus en bloedgroep O ietsje minder vaak, in vergelijking met een niet-besmette controlegroep. De verschillen zijn mogelijk toevallig en bovendien niet relevant. Iedereen, ongeacht je bloedgroep, moet de opgelegde maatregelen zo goed mogelijk volgen. Meer info.
 

HELPEN HOGE DOSISSEN VITAMINE C TEGEN HET CORONAVIRUS?

Het is helemaal niet aangetoond of zelfs onderzocht dat hoge dosissen vitamine C beschermen tegen het coronavirus. Een gezonde en evenwichtige voeding met twee stukken fruit en drie porties groenten per dag levert voldoende vitamine C. Overschotten aan de vitamine verdwijnen in de urine en de stoelgang en zijn dus een dure verspilling. Meer info.
 

BESCHERMT GORGELEN MET WARM ZOUTWATER TEGEN HET CORONAVIRUS?

Er is geen wetenschappelijk bewijs dat de keel spoelen met water met of zonder toevoeging van zout of azijn kan beschermen tegen het coronavirus. De enige doeltreffende manier om je ertegen te beschermen is door regelmatig grondig je handen te wassen. Meer info.
 

Wordt vervolgd...

overgenomen uit externe bron
Publicatiedatum
17-03-2020
Opgenomen in
Gezondheid