kloptdatwel

Subscribe to feed kloptdatwel
Bijgewerkt: 27 sec geleden

De linke weekendbijlage (3-2019)

za, 19/01/2019 - 06:00

Vaak komen we zaken op internet tegen die niet groot genoeg zijn om een heel stuk over te schrijven of soms hebben we daar de tijd niet voor. Daarom willen wij in deze nieuwe rubriek een verzameling interessante of gewoon vermakelijke berichtjes van de afgelopen week met de lezers van Kloptdatwel delen. Leesvoer voor in het weekend!

Tips zijn welkom! Mail gerust de redactie.

The post De linke weekendbijlage (3-2019) appeared first on Kloptdatwel?.

De boefjes van Salveo Pharma

vr, 18/01/2019 - 13:00

In reclame voor een homeopathisch geneesmiddel mag je niet noemen waarvoor het bedoeld is. Tenzij je overtuigend bewijs aanlevert dat het bij die indicatie ook echt werkt. Maar dergelijk bewijs is voor geen enkel homeopatisch middel geleverd, ook niet voor Oscillococcinum, de schudverdunde verrotte ingewanden van de muskuseend (Anas barbariae). Het marketingbedrijf Salveo Pharma BV dat de marketing van dit peperdure onzinproduct in Nederland verzorgt, probeert deze beperking slinks te omzeilen.

Dit zag ik donderdagavond in het STER-reclameblok voor de uitzending van Jinek:

Dat griepalert.nl is een website van Salveo Pharma, wat duidelijk wordt als je de 'kleine lettertjes' op die site leest. Afzonderlijk zijn de spotjes voor griepalert.nl en Oscillococcinum waarschijnlijk niet in strijd met de reclamecode en de wetgeving op reclame voor geneesmiddelen. Maar door ze zo pal na elkaar te plaatsen en ook nog eens in beide spotjes de uitdrukking 'de R (is weer) in de maand' te gebruiken, wordt de kijker mogelijk toch weer op het idee gebracht dat Oscillococcinum een middel is dat iets tegen griep zou kunnen uitrichten. En nogmaals, daar is geen enkele betrouwbaar bewijs voor en is bovendien bijzonder onwaarschijnlijk omdat de vermeende actieve bestanddelen (die verrotte eendeningewanden) zo belachelijk ver verdund zijn.

Ook CDA Tweede Kamerlid René Peters was deze twee spotjes opgevallen. "Het zal best legaal zijn allemaal. Maar apart is het wel." schrijft hij. Ik heb daar wat sterkere bedenkingen bij en heb vandaag een klacht ingediend bij de Reclame Code Commissie. Mijns inziens zou het niet toegestaan moeten zijn dat deze twee spotjes in hetzelfde reclameblok worden uitgezonden.

Na de Oscillococcinum volgde in hetzelfde blok overigens nog een spotje voor een ander product van Salveo Pharma, nl. Trachitol, waaarvan het Zorginstituut Nederland in haar Farmacotherapeutisch Kompas op 'farmacotherapeutische gronden' adviseert om het niet voor te schrijven.

The post De boefjes van Salveo Pharma appeared first on Kloptdatwel?.

De linke weekendbijlage (2-2019)

za, 12/01/2019 - 06:00

Vaak komen we zaken op internet tegen die niet groot genoeg zijn om een heel stuk over te schrijven of soms hebben we daar de tijd niet voor. Daarom willen wij in deze nieuwe rubriek een verzameling interessante of gewoon vermakelijke berichtjes van de afgelopen week met de lezers van Kloptdatwel delen. Leesvoer voor in het weekend!

Op die laatste link is een korte aanvulling op zijn plaats. De redactie van Kloptdatwel kreeg ruim een week geleden ook (een aantal van) de foto's van de gebutste Van den Broeke toegestuurd door Sjaak van Dam, de boer die hem betrapt zou hebben bij het maken van een grascirkel en hem van zijn terrein zou hebben geslagen. Erg ruimhartig in het geven van toelichting op het gebeuren was Sjaak niet en na een mailtje heen en weer, bleef het een week stil van zijn kant.
Woensdag verscheen de bewuste YouTube-video online (met dus nog veel meer foto's die Van den Broeke aan Sjaak gemaild zou hebben), geplaatst door een account met dezelfde naam en diep in de nacht stuurde Sjaak weer een slecht gespeld mailtje. Het lijkt erop dat wie er ook achter zit, diegene geslaagd is in zijn opzet weer eens aandacht te genereren voor Van den Broeke...

Tips zijn welkom! Mail gerust de redactie.

The post De linke weekendbijlage (2-2019) appeared first on Kloptdatwel?.

Kritische Franse blogger aangeklaagd door antroposofische artsen

wo, 09/01/2019 - 12:43

De voormalige antroposoof Grégoire Perra, die een kritische blog bijhoudt over de antroposofie, heeft het aan de stok met antroposofische artsen. Perra is door hen aangeklaagd wegens smaad. De antroposofische artsen claimen meer dan 35.000 euro schade te hebben opgelopen vanwege een blog over zijn ervaringen met de soms erg dubieuze praktijken van de antroposofische geneeskunde.

Het was eigenlijk een lezing die hij gaf voor GEMPPI, een club die kritisch kijkt naar sektes, en het stuk dat de antroposofen niet willen dat we het lezen staat hier: Mon expérience de la médecine anthroposophique.

Het lijkt me sterk dat de antroposofen een punt hebben tegen Perra. Hij noemt immers nergens namen van individuele artsen bij de voorbeelden die hij geeft. In het kort komt zijn kritiek erop neer dat antroposofische artsen eigenlijk geen goede artsen kunnen zijn, omdat hun denken is vertroebeld door de vaak occulte antroposofische ideeën.

Al eerder had Perra te maken met juridisch getreiter door antroposofen, in 2013 werd hij in een eerder proces vrijgesproken van alle aanklachten. Ook deze rechtszaak zal waarschijnlijk wel goed aflopen voor Perra, maar kosten zal hij wel moeten maken en daarom is hij een crowdfunding daarvoor gestart.

De aanleiding voor de aanklacht is volgens Perra echter niet direct dit specifieke stuk, maar eerder de ophef die ontstond rondom een artikel in Le Monde diplomatique in juli dit jaar waaraan hij meewerkte: L’anthroposophie, discrète multinationale de l’ésotérisme. Het artikel geeft een beeld van de antroposofische ideeën en ook invloed van de antroposofische beweging in de maatschappij via banken als Triodos. In het stuk wordt ook nadrukkelijk aandacht besteed aan een privéschool (Domaine du Possible) die in 2015 mede opgericht werd door Françoise Nyssen die enige tijd later minister van Cultuur was in Frankrijk. Als ik het goed begrijp, ging de ophef er voornamelijk over dat de school zich niet openlijk presenteert als een steinerschool maar dat leerlingen, zonder dat hun ouders daarvan op de hoogte waren, wel aan een bepaald quasi-religieus ritueel werden blootgesteld.

Voor meer informatie over de bizarre antroposofische geneesmiddelleer, zie ook het stuk ‘Het juiste niveau van domheid’ -De antroposofische geneesmiddelleer uit Skepter 16.3 (2005)

The post Kritische Franse blogger aangeklaagd door antroposofische artsen appeared first on Kloptdatwel?.

10 vragen aan een graancirkelgelovige

di, 08/01/2019 - 06:00

In hun serie '10 questions you always wanted to ask...' ging VICE langs bij
Andy Thomas, iemand die wel heel erg gelooft dat graancirkels niet door mensen zijn gemaakt.

The post 10 vragen aan een graancirkelgelovige appeared first on Kloptdatwel?.

Kloptdatwel over Kloptdatwel 2017-2018

zo, 06/01/2019 - 06:00

Kloptdatwel bestaat 8 jaar. Zoals ieder jaar geven we inzicht in het afgelopen jaar, de bezoekersaantallen, ‘scores’ op Twitter en Facebook, de highlights en eventuele toekomstplannen.

Unieke bezoekers
Voor het eerst sinds ons bestaan hebben we een terugval in het aantal bezoekers in vergelijking met het voorgaande jaar. Dit jaar kregen we bijna 275.000 bezoek terwijl dat vorig jaar 306.000 keer was. In bekeken uren zijn we 8820 uur bekeken, 600 uur minder dan vorig jaar. Het enige positieve puntje is de bounce rate (het aantal bezoeken van slechts 1 pagina, wat als een indicatie gezien mag worden dat men per ongeluk op KdW terecht kwam) ongeveer 3 procent omlaag ging.

Artikelen
Het toeval wil dat we dit jaar exact het aantal artikelen hebben gepubliceerd in vergelijking met vorig jaar: 123. Ze werden wel wat korter want we gingen van bijna 81.000 woorden naar 'slechts' 64.000. In het bijzonder wil ik onze vaste columnist Cees Renckens bedanken. Hij schreef 12 columns.

Social media
Op Facebook hebben we op moment van schrijven 1292 likes, tov 1172 vorig jaar. Ook op Twitter was de stijging mager. Momenteel hebben we 1208 volgers vergeleken met 1144 vorig jaar. Als laatste onze mailinglijst, die heeft nu 208 abonnee's tegenover 161 vorig jaar.

Kloptdatbel
Mijn telefoonnummer staat bij de contactgegevens, helaas ben ik ook dit jaar vrijwel niet gebeld waardoor ik geen leuke anekdotes heb om te rapporteren.

The post Kloptdatwel over Kloptdatwel 2017-2018 appeared first on Kloptdatwel?.

De linke weekendbijlage (1-2019)

za, 05/01/2019 - 06:00

Vaak komen we zaken op internet tegen die niet groot genoeg zijn om een heel stuk over te schrijven of soms hebben we daar de tijd niet voor. Daarom willen wij in deze nieuwe rubriek een verzameling interessante of gewoon vermakelijke berichtjes van de afgelopen week met de lezers van Kloptdatwel delen. Leesvoer voor in het weekend!

Tip: Het boek The Pseudoscience Wars van Michael Gordin (besproken door Piet Borst in Skepter) is deze maand gratis te downloaden bij The University of Chicago Press.

Tips zijn welkom! Mail gerust de redactie.

The post De linke weekendbijlage (1-2019) appeared first on Kloptdatwel?.

De tragische ziektegeschiedenis van Evita Peron

vr, 04/01/2019 - 06:00

Cees Renckens schrijft columns voor Kloptdatwel. Van 1988 tot 2011 was hij voorzitter van de Vereniging tegen de Kwakzalverij. Foto: Klaas Jaarsma

Dit najaar toerde de musical Evita door ons land en ik bezocht dit evenement in het Zaantheater te Zaandam. Het bleek een voorstelling van grote allure met sterke hoofdrollen van Brigitte Heitzer en René van Kooten. De hit musical werd zoals bekend geschreven door Andrew Lloyd Webber en Tim Rice en behandelt het tragische leven van de legendarische Eva Duarte Peron (1919-1952) en iedereen kent highlights als Don’t cry for me Argentina en Another suitcase in another hall. Deze werden op zeer fraaie wijze ten gehore gebracht. Ook de choreografie was mooi en werd door de cast briljant vertolkt. De musical eindigt uiteraard met het overlijden van Evita, de volkslieveling en echtgenote van president Peron en voorvechtster van de armen (‘descamisados’: hemdlozen) van Argentinië.

De ziektegeschiedenis van Evita wordt in de musical uiteraard niet heel exact uit de doeken gedaan, maar ze overleed binnen een jaar nadat de diagnose uitgezaaide baarmoederhalskanker was gesteld. Zij liep lang door met symptomen als bloedarmoede en onregelmatig vaginaal bloedverlies voordat zij medische hulp zocht. De behandeling bestond uit bestraling gevolgd door operatie en toen enkele maanden later symptomen van de uitzaaiingen in de longen aan het licht kwamen opnieuw bestraling.
Haar laatste levensmaanden zijn verschrikkelijk geweest met doorligwonden, vermagering tot 36 kilo lichaamsgewicht en sterke stank als gevolg van fistelvorming en weefsel-afsterven. Evita was voor haar man politiek van grote betekenis en mede daarom werd – zonder dat Evita er iets vanaf wist – de hulp ingeroepen van de hoog aangeschreven Amerikaanse gynaeco-oncoloog George T. Pack (1896-1969). Deze onderzocht haar onder narcose en verrichtte later ook de operatie waarbij baarmoeder en lymfeklieren werden verwijderd. Ook toen wist Evita niet wie haar eigenlijke behandelaar was. Bovendien werd de diagnose voor haar geheim gehouden, zoals destijds niet ongebruikelijk. Evita’s laatste woorden waren: ‘Eva se va…’(‘Eva vertrekt’).

Over de soms kenmerkende lotgevallen van beroemdheden, die ziek worden, verscheen in 2006 het boek When illness goes public. Celebrity Patients and How We Look at Medicine van de hand van Baron H. Lerner. De ziektegeschiedenis van Evita komt er niet in voor, maar de auteur maakt aannemelijk dat deze patiëntencategorie een hoog risico loopt op overbehandeling en niet zelden met inmenging van kwakzalvers en politici te maken krijgt. Van overbehandeling lijkt er bij Evita ook wel sprake te zijn geweest.

Tijdens haar leven was Evita een grote steun voor de politieke carrière van haar man Juan Peron, die als militair al aan de macht was vanaf 1946. Tijdens het eerste jaar van zijn tweede termijn was Evita al ziek en Peron zou enkele jaren later afgezet worden en vervolgens 15 jaar in ballingschap vertoeven. Zoals historici zich soms afvragen wat de loop der geschiedenis geweest zou zijn, als Cleopatra niet zo’n fraaie grote neus had gehad, koning Farouk niet zo’n kleine piemel of als Hitler de oorlog had gewonnen, zo kunnen wij ons ook afvragen wat er gebeurd zou zijn met Peron’s politieke loopbaan als er in die jaren reeds een HPV-vaccin beschikbaar was geweest. Evita zou haar immense populariteit dan nog lange tijd ten gunste van haar man hebben kunnen inzetten. Dan zouden haar ouders natuurlijk wel zo slim moeten zijn geweest dat zij hun dochter op de leeftijd van 12 jaar hadden laten inenten.
Overigens was haar bijdrage toch niet helemaal onontbeerlijk, want de geslepen politicus Peron slaagde er in 1971, twintig jaar na haar overlijden, in opnieuw president van Argentinië te worden. Voor de derde keer. Nee, dan waren de negatieve gevolgen voor de Romeinse heerser Marcus Antonius die in zijn verliefdheid op Cleopatra zeer onverstandige militaire beslissingen nam, aanzienlijk groter.

The post De tragische ziektegeschiedenis van Evita Peron appeared first on Kloptdatwel?.

De linke weekendbijlage (52-2018)

za, 29/12/2018 - 06:00

Vaak komen we zaken op internet tegen die niet groot genoeg zijn om een heel stuk over te schrijven of soms hebben we daar de tijd niet voor. Daarom willen wij in deze nieuwe rubriek een verzameling interessante of gewoon vermakelijke berichtjes van de afgelopen week met de lezers van Kloptdatwel delen. Leesvoer voor in het weekend!

Tips zijn welkom! Mail gerust de redactie.

The post De linke weekendbijlage (52-2018) appeared first on Kloptdatwel?.

De linke weekendbijlage (51-2018)

za, 22/12/2018 - 06:00

Vaak komen we zaken op internet tegen die niet groot genoeg zijn om een heel stuk over te schrijven of soms hebben we daar de tijd niet voor. Daarom willen wij in deze nieuwe rubriek een verzameling interessante of gewoon vermakelijke berichtjes van de afgelopen week met de lezers van Kloptdatwel delen. Leesvoer voor in het weekend!

 

Tips zijn welkom! Mail gerust de redactie.

The post De linke weekendbijlage (51-2018) appeared first on Kloptdatwel?.

De linke weekendbijlage (50-2018)

zo, 16/12/2018 - 06:00

Vaak komen we zaken op internet tegen die niet groot genoeg zijn om een heel stuk over te schrijven of soms hebben we daar de tijd niet voor. Daarom willen wij in deze nieuwe rubriek een verzameling interessante of gewoon vermakelijke berichtjes van de afgelopen week met de lezers van Kloptdatwel delen. Leesvoer voor in het weekend!

 

Tips zijn welkom! Mail gerust de redactie.

Braziliaans medium John of God beschuldigd van seksueel misbruik

di, 11/12/2018 - 12:37

João de Deus (foto: Wikimedia Commons)

Het wereldberoemde Braziliaans medium João Teixeira de Faria, beter bekend als 'João de Deus' of 'John of God' heeft in de loop van zijn al langlopende carrière vermoedelijk talloze vrouwen seksueel misbruikt. Tot dusver durfden er geen vrouwen met hun verhaal naar voren te komen, maar afgelopen weekend heeft  de Nederlandse choreograaf Zahira Lieneke Mous haar verhaal openlijk in een Brazilaanse televisieprogramma verteld en komt er veel meer naar buiten.  

Mous ging in 2014 naar John of God op zoek naar hulp bij het verwerken van seksueel traumatische ervaringen uit het verleden. Zij nam deel aan groepsmeditaties en was op een gegeven moment ook assistent tijdens de spirituele ‘operaties’ waarom John of God bekend staat. Agnes Tieben schreef in 2017 voor Skepter over de 'behandelingen' van John of God: John of God en de dominante witte man.

In NRC beschrijft Mous wat er vervolgens met haar gebeurde:

Het gaat mis als het medium haar tijdens een van de sessies dwingt zijn geslachtsdeel te betasten en bij een volgende sessies haar in een badkamer duwt, van achteren bij haar binnendringt en haar verkracht. „Het erge is dat hij dit deed, terwijl hij me bleef analyseren en op me in bleef praten. ‘Ik ben nu je chakra’s aan het healen’, zei hij. Ik was compleet in een shock toestand. Je bent als het ware zo geïndoctrineerd dat je denkt dat het erbij hoort”, zegt ze terugkijkend.

Het Openbaar Ministerie zou het intussen druk hebben met de klachten die nu tegen het medium ingediend worden. Die ontkent intussen nog alle aantijgingen.

Lees verder over het misbruikschandaal bij:

De linke weekendbijlage (49-2018)

za, 08/12/2018 - 06:00

Vaak komen we zaken op internet tegen die niet groot genoeg zijn om een heel stuk over te schrijven of soms hebben we daar de tijd niet voor. Daarom willen wij in deze nieuwe rubriek een verzameling interessante of gewoon vermakelijke berichtjes van de afgelopen week met de lezers van Kloptdatwel delen. Leesvoer voor in het weekend!

 

Tips zijn welkom! Mail gerust de redactie.

Muziek helpt tegen angst en pijn: gelooft u het?

wo, 05/12/2018 - 06:00

Cees Renckens schrijft columns voor Kloptdatwel. Van 1988 tot 2011 was hij voorzitter van de Vereniging tegen de Kwakzalverij. Foto: Klaas Jaarsma

In 2007 herdacht het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (NTvG) zijn 150-jarig bestaan, met een Gedenkboek. Niet zonder trots vermeldt de redactie in de inleiding, dat "het NTvG ... behoort tot een select internationaal gezelschap van algemeen medische tijdschriften die meer dan 150 jaar bestaan". Genoemd worden dan The New England Journal of Medicine uit 1812, The Lancet uit 1823, het Deens Ugeskrift for Laeger uit 1839 en de British Medical Journal uit 1840.
Zelfs in de deftige burelen van het NTvG was men vergeten dat ons koninkrijk nog een ouder tijdschrift dan het NTvG kende, het Geneeskundig Tijdschrift voor Nederlandsch-Indië (GTNI), het orgaan van de Vereeniging tot Bevordering der Geneeskundige Wetenschappen in Nederlandsch-Indië, waarvan het eerste nummer al in 1852 verscheen, dus vijf jaar eerder dan het NTvG. Dit tijdschrift verscheen tot 1930 éénmaal per jaar, later 18x, 26x en na 1937 wekelijks. In het rampjaar 1942 verscheen het tijdschrift nog 8 keer; het laatste nummer op 24 februari. Op zondag 1 maart 1942 landden de Jappen op Java, en capituleerde het KNIL een week later.
In het eerste nummer uit 1942 schreef de gérant, Bonne, hoogleraar aan de Geneeskundige Hoogeschool te Batavia, een voorwoord: ‘Ons Tijdschrift in Oorlogstijd’, waarvan de laatste twee zinnen luiden: "De oorlog kan in enkele dagen wegvagen, hetgeen gedurende generaties is opgebouwd. Moge ons tijdschrift standhouden". De eerste zin is waar, de tweede bleef een vrome wens. Zo werd de 150 jaar niet gehaald, maar een eervolle vermelding in het KNMG-Gedenkboek was niet overdreven geweest.

Het NTvG bestaat nog altijd en mag best trots zijn op zijn ouderdom. Ik lees het blad sinds de jaren 70 en publiceerde erin een aantal artikelen, soms gynaecologisch, vaker over alternatieve geneeswijzen. In de vorige eeuw had het blad de saaie uitvoering, die wetenschappelijke tijdschriften toen allemaal hadden. De laatste twee decennia ziet het blad er journalistieker uit, heeft een nieuwsrubriek en bevat ook kleurenfoto’s. Onderwerpen als boekrecensies, verenigingsverslagen en maatschappelijke aspecten van de gezondheidszorg verdwenen en uiteraard kreeg het blad ook een website. Journalisten traden toe tot de redactie.

Om lezers te blijven trekken – in een tijd van toenemende specialisering hebben generalistische tijdschriften het moeilijk - bedenkt de redactie af en toe themanummers en twee voorbeelden daarvan verschenen nog dit najaar. Het boeiende nummer van 10 november 2018 was geheel gewijd aan de Eerste Wereldoorlog, die op die datum 100 jaar eerder werd beëindigd. Er staat een aantal zeer fraaie artikelen in zoals over de Spaanse griep, chemische oorlogsvoering, chirurgie te velde en de levensloop van de militair arts John McCrae, die het prachtige gedicht In Flanders Fields schreef. Het is mij bijna onmogelijk dit gedicht te lezen zonder dat de tranen over mijn wangen biggelen. ‘In Flanders Fields the poppies blow/ Between the crosses, row on row/ The larks, still bravely singing, fly/ Scarce heard amid the guns below’ (en verder). Het oorlogsmuseum in Ieper dankt zijn naam aan dit onsterfelijke gedicht.

Minder gelukkig was ik met de NTvG-editie van 17 november die grotendeels gewijd was aan wat men noemde hard wetenschappelijk onderzoek naar de effecten van softe interventies, zoals de helende omgeving. In een lang artikel werd ook de ‘muziektherapie’ onder de loep genomen. In een humoristisch bedoelde inleiding sprak redactielid Yvo Smulders de angst uit dat hij wellicht een groter kwakzalver was dan hij zich wel realiseerde. Hij lijkt inderdaad enigszins besmet met het ZonMw-virus, dat af en toe tot die rare Signalementen leidt en dat ‘invitational conferences’ organiseert, want hij blijkt voorstander van wetenschappelijk onderzoek waarin verschillende placebo’s met elkaar worden vergeleken.
Deze Smulders was erbij toen de ZonMw Invitational conference ‘Complementaire zorg’ (Den Haag, 31 mei 2013) werd opgevrolijkt door de uit Amerika ingevlogen homeopaat Wayne Jonas. Andere genodigden waren o.a. Van der Greef en Piet Leguit, oude bekenden van de VtdK. Het NTvG-artikel over de muziektherapie werd geschreven door twee jonge arts-onderzoekers en had als derde auteur Hans Jeekel, emeritus professor chirurgie ErasmusMC en nu aangekondigd als staflid afd. Neurowetenschappen. Jeekel was in 2014 mede auteur van het ZonMw Signalement Ontwikkeling en implementatie van evidence-based complementaire zorg.

De auteurs van het artikel over muziektherapie in de chirurgie hebben een zogenaamde meta-analyse ondernomen en daarbij alles wat er over het nut van muziek rond operaties bekend is nagelezen. Er werden 92 proefnemingen (RCT’s) bekeken, waarin de gegevens van ruim 7000 patienten werden onderzocht. Men concludeerde na bestudering van al dat onderzoek tot een significante afname van angt en pijn rond operaties door muziek. Hoewel rekening moest worden gehouden met enige bias (bevoordeling van de favoriete therapie in de uitvoering van de trials) en met de aanzienlijke heterogeniteit van de studies achtte men het nut van muziektherapie desniettemin bewezen met de hoogst mogelijke bewijskracht.
Als rechtgeaard skepticus geloofde ik daar helemaal niets van. Het effect blijft natuurlijk beperkt en is resultaat van placebo-effect en afleiding. Maar het monikenwerk van de drie auteurs overdoen, dat was voor mij geen wenkend perspectief. (In een eerdere versie van het artikel waren er zelfs nog vijf andere onderzoekers betrokken geweest). Gelukkig schoten de auteurs mij in hun eigen woorden al te hulp, want als iets te mooi is om waar te zijn dan is het meestal ook niet waar. En de auteurs vielen wat mij betreft collectief door de mand omdat zij niet alleen muziektherapie voor en na de operatie onderzochten, maar in hun missionair enthousiasme ook beweerden dat er zelfs een significante vermindering van de postoperatieve pijn was aangetoond als er muziek werd gemaakt terwijl de patiënten onder algehele narcose werden geopereerd!
Luitjes, die dat geloven, die hoeven wij goddank niet serieus te nemen. Dit is echt een brug te ver en toont ondubbelzinnig aan dat de auteurs lichtgelovig, bevooroordeeld of beiden zijn. Waarmee dit palaver wat mij betreft snel kan worden beëindigd.

De linke weekendbijlage (48-2018)

za, 01/12/2018 - 06:00

Vaak komen we zaken op internet tegen die niet groot genoeg zijn om een heel stuk over te schrijven of soms hebben we daar de tijd niet voor. Daarom willen wij in deze nieuwe rubriek een verzameling interessante of gewoon vermakelijke berichtjes van de afgelopen week met de lezers van Kloptdatwel delen. Leesvoer voor in het weekend!

 

Tips zijn welkom! Mail gerust de redactie.

De linke weekendbijlage (47-2018)

za, 24/11/2018 - 06:00

Vaak komen we zaken op internet tegen die niet groot genoeg zijn om een heel stuk over te schrijven of soms hebben we daar de tijd niet voor. Daarom willen wij in deze nieuwe rubriek een verzameling interessante of gewoon vermakelijke berichtjes van de afgelopen week met de lezers van Kloptdatwel delen. Leesvoer voor in het weekend!

 

Tips zijn welkom! Mail gerust de redactie.

Middelkoop vs Van Erp - het vervolg

di, 20/11/2018 - 12:00

Wie dit blog een beetje volgt zal wel hebben meegekregen dat Willem Middelkoop niet zo blij is met mijn bespreking van het boek Patronen van Bedrog, waarvan hij een van de auteurs is. Hij liet zijn zijn advocaat begin november een brief sturen, waarin gesteld wordt dat ik mij aan allerlei onrechtmatigs heb schuldig gemaakt. Mijn uitgebreide antwoord publiceerde ik ook hier op Kloptdatwel en daarop is nu weer een antwoord gekomen, waarop ik inmiddels ook maar weer uitgebreid gereageerd heb. Nu is hier de complete briefwisseling te lezen.

Het is mij ook na die tweede brief volstrekt niet duidelijk waarom mijn recensie en bepaalde tweets onrechtmatig zouden zijn en al helemaal niet waarom Middelkoop van mening is dat ik die überhaupt niet onderbouwd heb. Kan natuurlijk aan mij liggen. Zijn advocaat schrijft bijvoorbeeld: "Dat hier sprake is van ongefundeerde en onrechtmatige beschuldigingen behoeft geen betoog.", maar ik zie dat dus niet zonder zo'n betoog.

In mijn vorige stuk over de klacht die Middelkoop door LUX advocaten te Haarlem aan mij deed toezenden, meldde ik nog dat ik had voorgesteld om die brief in het kader van de transparantie integraal te publiceren. Daar ging Middelkoop toen niet mee akkoord. In de nieuwe brief verzocht hij om die juist wel te publiceren, waarop ik aan zijn advocaat mededeelde dat ik daar geen probleem mee had, maar eigenlijk alleen als ze alsnog expliciet toestemming zouden geven voor publicatie van die eerste brief. Dat vonden ze nu wel goed, zodat ik de brieven nu allemaal hier kan weergeven. Ik doe dat als links naar afzonderlijke pdf's omdat deze blog anders wel erg lang zou worden en het voor de lezer die ook de reacties wil lezen erg scrollen zou worden.

De brieven

De advocaat van Middelkoop verzocht mij wel om onze mailwisseling over mijn verzoek om toestemming te geven voor integrale publicatie erbij te zetten voor de duidelijkheid. Bij deze mijn (herhaalde) verzoek en haar antwoord (relevant gedeelte):

Mail Pepijn van Erp aan LUX-advocaten (8 nov.)

Geachte mevrouw [..],

Helaas ontving ik nog geen reactie van u op mijn voorstel in mijn antwoord nl. om beide brieven integraal te publiceren op de website Kloptdatwel.nl. Gezien de aard van de zaak en het algemene belang dat ik er in zie (het is mijns inziens immers niet niks dat een bekende publicist een kritische recensent de mond probeert te snoeren) neem ik mij toch voor op korte termijn in ieder geval mijn eigen brief integraal te publiceren, vergezeld van een korte uitleg en samenvatting van uw brief. Dat heeft echter niet mijn voorkeur, daarom wil u ik de gelegenheid geven om tot morgenmiddag, vrijdag 9 november 14.00 uur alsnog te reageren op mijn voorstel. Als alleen mijn brief in alle details publiekelijk bekend wordt, kan dat wellicht bij de lezer een bias richting mijn kijk op de zaak ontstaan, Niet dat ik daar zelf heel erg mee zou zitten, natuurlijk, maar mocht er andere media informeren naar uw brief zal ik die wellicht wel ter inzage geven, dat lijkt me immers wel zo fair. Met vriendelijke groet, Pepijn van Erp Antwoord LUX-advocaten (9 nov.)

[..]Client benadrukt dat hij er - anders dan u stelt -  stellig niet op uit is om u als recensent de mond te snoeren. Client heeft de afgelopen 15 jaar überhaupt nooit een recensent juridisch aangesproken. U mag zich als recensent uiteraard kritisch uitlaten over het boek van client. Wel verlangt client dat u zich onthoudt van het doen van onrechtmatige uitlatingen. Door de ongefundeerde negatieve uitlatingen in uw recensie heeft u de reputatie van client op onrechtmatige wijze aangetast. Dat geldt ook voor het melding maken van een "lange lijst met fouten die u verder nog aantrof" om vervolgens te weigeren deze lijst te verstrekken.

Nu u kennelijk niet voornemens bent aan de sommaties van client te voldoen handhaaft client zijn aanspraken als weergegeven in mijn eerdere brief.

Hoogachtend [..]

De linke weekendbijlage (46-2018)

za, 17/11/2018 - 06:00

Vaak komen we zaken op internet tegen die niet groot genoeg zijn om een heel stuk over te schrijven of soms hebben we daar de tijd niet voor. Daarom willen wij in deze nieuwe rubriek een verzameling interessante of gewoon vermakelijke berichtjes van de afgelopen week met de lezers van Kloptdatwel delen. Leesvoer voor in het weekend!

 

Tips zijn welkom! Mail gerust de redactie.

WISE misleidt met anti-nucleaire video

do, 15/11/2018 - 06:00

In een video van 7 november 2018 getiteld 'Woensdag met WISE' reageert de anti-nucleaire organisatie World Information Service on Energy (WISE) op het Zondag met Lubach-item van 4 november over kernenergie. In het kort pleitte Lubach ervoor om kernenergie serieus te overwegen als een noodzakelijke oplossing voor een beter milieu, dat volgens hem niet bereikt kan worden met alleen hernieuwbare energiebronnen zoals wind, water en zon, maar ons wel kan laten stoppen met veel de schadelijkere fossiele brandstoffen zoals kolen, aardgas en olie. WISE vindt dat totaal geen goed idee en probeert op Lubacheske satirische wijze het ZML-item de grond in te boren. De video is nu een week later al 46.000 bekeken op Facebook en 14.000 op YouTube (vergeleken met ZML's 525.000 keer op YouTube en 856.000 op televisie), dus het is interessant om te kijken of dat lukt.

Even kijken naar de belangrijkste claims:

> 'Een stuk land bijna ter grootte van België is voor decennia onbewoonbaar geworden.'
Wat staat er in de Volkskrant?
'Na de kernramp bleek een oppervlakte bijna zo groot als België radioactief besmet. (...) Per 1 april [2017] - over twee weken - wordt de stad [Namie], waar ooit ruim 20 duizend mensen woonden [op 7 kilometer van Fukushima], officieel vrijgegeven. Namie is volgens de regering dan voldoende schoon.'
Nou geeft de Volkskrant een hoop bedenkingen bij dat officiële verhaal, want er is nog straling en besmetting en de vraag is of dat op een aanvaardbaar niveau is. Maar nergens gaat de krant zo ver als te beweren dat een Belgiëgroot gebied 'onbewoonbaar' is geworden voor *decennia*. Waar haalt WISE die 'decennia' überhaupt vandaan?
'[Rond Fukushima is er] een gebied van twintig vierkante kilometer dat de komende decennia tot verboden terrein is verklaard en alleen met speciale toestemming mag worden betreden.'
Kan iemand WISE even vertellen dat België 30.528 km2 groot is en niet 20 km2? De decennia gelden alleen voor het ergst getroffen gebied, de Belgiëgrote zone is na 6 jaar al vrijgegeven. WISE moet wel heel krom hebben zitten lezen om er dit van te maken en lijkt de kijker doelbewust te willen misleiden.

> '160.000 mensen moesten geëvacueerd worden (...) en van wie nog bijna niemand heeft kunnen terugkeren.'
Wat staat er in Trouw?
'Zo'n 160.000 mensen werden geëvacueerd. Minder dan de helft van hen is teruggekeerd.'
'Minder dan de helft' is natuurlijk geen precies percentage. Maar zoiets zeg je als je ongeveer tussen de 35 en 49% bedoelt, toch? Dat is algemeen aanvaard. Als het nog minder was, dan sprak Trouw wel over 'ongeveer een derde' of 'iets meer dan een kwart' of 'slechts 1 op de 20' of iets dergelijks. 'Bijna niemand' veronderstelt zoiets als minder dan 5%. Wie even googelt kan in De Morgen lezen dat na vier jaar een kwart alweer terug naar huis kon, dus het percentage in 2018 ligt sowieso boven de 25%.. WISE is hier echt doelbewust de kijker aan het misleiden. Dat meer dan 80.000 mensen nog niet terug naar huis kunnen is natuurlijk wel erg vervelend. Maar dat moet je contrasteren met de duizenden doden jaarlijks veroorzaakt door de verstoking van fossiele brandstoffen (zie hieronder) die nooit in de media komen als één slachtoffergroep; dat zijn steeds individuele gevallen die je wel terugziet als optelsom in statistieken, maar zelden in het nieuws. Die mensen zijn echter niet 'minder dood' omdat ze niet in het nieuws komen.

> '2000 overleden alsnog door indirecte effecten.'
WISE citeert hierbij Globalresearch, een zeer onbetrouwbare websiteAlgemeen Dagblad meldt echter 'Voor zover bekend zijn in Japan nauwelijks mensen overleden als gevolg van radioactieve straling. Wel zijn inmiddels 3500 doden te betreuren als gevolg van stress of zelfmoord, blijkt uit cijfers van de overheid.' Dus het lijkt wel waar te zijn en zelfs nog erger dan WISE beweerde. Kijk, dat is legitieme kritiek op kernenergie die Lubach misschien rechtstreeks had moeten melden. Maar dat eenmalige indirecte dodental staat nog steeds niet in verhouding tot de honderdduizenden doden die de verstoking van fossiele brandstoffen zoals bruinkool, steenkool en aardgas elk jaar veroorzaken. Lubach verwees (7:21) naar onderzoek van Our World In Data, waarin dit wordt berekend: "If global energy demand in 2014 was met solely through brown coal, we estimate global deaths as a result of energy production to be more than five million. In contrast, if global energy demand was met through nuclear sources, the number of deaths would have been only 11,800 (442-times less)." De 3500 indirecte doden zijn dus onderdeel van die 11.800 gemiddeld per jaar als we in theorie de hele wereld met kernenergie zouden runnen; die meldt Lubach wel indirect (hij verwijst naar 0,07 als 'dat piepkleine streepje'), hij is ze niet 'vergeten'.

> 'De kosten van de ramp worden geschat op 200 miljard euro.'
Dat zal best zo zijn, ik heb geen reden om het te betwijfelen. Maar opnieuw moet je kijken naar het alternatief: hoeveel economische schade doen fossiele centrales? Een viertal organisaties berekende dat 1 kolencentrale in Nederland (Hemweg-8 in Amsterdam) jaarlijks alleen al voor 90 miljoen euro aan gezondheidsschade veroorzaakt. De milieuschade is dan nog niet meegerekend. Vermenigvuldig dat met alle kolencentrales over de hele wereld en vergelijk dat met die 200 miljard euro. Daar zul je ver bovenuit komen. Natuurlijk moet je er ook rekening mee houden dat als we alle kolencentrales gaan vervangen door kerncentrales, er relatief vaker kernrampen zullen gebeuren, dus dat wordt wel meer dan 200 miljard euro. Echter, zoals Lubach beargumenteert was Fukushima een sterk verouderde en onveilige centrale zoals we die nu niet meer bouwen. Wel hebben we nog extra maatregelen te nemen ten opzichte van huidige centrales (WISE heeft later nog een goed punt t.a.v. de zes kerncentrales van België). Hopelijk kunnen knappe koppen de precieze financiën gaan uitrekenen, maar het punt blijft dat je je het alternatief moet kunnen voorstellen. Als het waar is dat we niet alleen met hernieuwbare energie kunnen doen om de noodzakelijke energietransitie door te voeren om onze klimaatdoelstellingen te halen (en dat lijkt de consensus te zijn onder klimaat- en energiewetenschappers; Lubach verwees hiervoor naar het recente IPCC-rapport), dan moeten we nucleaire energie serieus overwegen. Door de anti-nucleaire beweging zijn we alleen maar verder van de energietransitie af geraakt omdat er meer kolencentrales zijn geopend, met alle ecologische én economische schade van dien.

> '(...) en dat alles nog bovenop de 19.000 doden die er al waren (...)'.
Dit is zeer misleidend. Die 19.000 zijn veroorzaakt door de aardbeving en de tsunami, niet door de kernramp. Dat staat in het artikel van de Volkskrant:
'Fukushima werd in 2011 getroffen door een krachtige aardbeving van 9.0 op de schaal van Richter en een enorme tsunami. Er vielen toen zo'n 19 duizend doden. De kerncentrale (...)'
Ook Greenpeace heeft soms de neiging om stiekem de doden van de aardbeving en de tsunami te verwarren met de slachtoffers van de kernramp of te doen alsof ze alledrie even erg zijn: 'Drie rampen, alledrie verwoestend voor de mensen die getroffen zijn. De ene ramp is niet erger dan de andere, met zulke uitspraken doe je de slachtoffers tekort.' Stiekem willen anti-nucleaire activisten kernrampen gewoon graag overdrijven omdat dat in hun ideologische straatje past. Dat is niet rationeel en niet wetenschappelijk verantwoord.

> In lijn daarmee is ook het laatste argument betreffende de slachtoffers van Tsjernobyl. Lubach noemde aantallen van tussen de 31 en 4000. Dat zijn bekende getallen. Het is weer Greenpeace die daar 100.000 doden van maakt, maar wetenschappers zeggen dat die cijfers nergens op gebaseerd zijn.
WISE geeft hier gek genoeg niet echt duidelijke cijfers, behalve enkele honderden gevallen van kanker bij kinderen in Wit-Rusland. Er wordt niet bij gezegd hoeveel van hen zijn overleden en opnieuw wordt dit niet gecontrasteerd met het alternatief.

In conclusie kan worden gezegd dat de video van WISE zeer misleidend is, dat ze dat op verschillende plaatsen bewust lijken te hebben gedaan en daarom in het maatschappelijk debat over kernenergie een niet zo betrouwbare en waardevolle gesprekspartner zijn. Argumenten tegen kernenergie zouden eerlijk en volledig moeten worden gepresenteerd en rekening moeten houden met de uitdagingen waar we voor staan en alternatieve scenario's, zoals de redactie van Zondag met Lubach wél heeft gedaan.

Door piloten waargenomen UFO bij Ierland is zeer waarschijnlijk een meteoor

di, 13/11/2018 - 13:03

Lekker ufo-nieuws dat door tal van media gretig wordt overgenomen: een aantal piloten zag tijdens hun vlucht voor de westkust van Ierland een helder object dat ongebruikelijke manoeuvres uitvoerde. De Ierse luchtvaartautoriteit gaat er onderzoek naar doen. Lees erover bij de BBC, The Guardian en ook onze NOS.

Volgens astronoom David Moore zagen de piloten bijna zeker een meteoor, het lichtspoor dat ontstaat wanneer een meteoroïde de dampkring binnen komt. Die mogelijkheid werd ook al door een van de betrokken piloten genoemd (zie het transcript van de conversatie tussen de piloten en de luchtverkeersleiding hier beneden).
Moore heeft redelijk overtuigende aanvullende redenen meldt hij aan The Times: bij Astronomy Ireland, de astronomieclub van Ierland waar Moore leiding aangeeft, kwamen vier meldingen binnnen van mensen aan de westkust van Ierland die een vuurbal hadden waargenomen ongeveer op dezelfde tijd als de waarneming van de piloten.

De verklaring dat het om een meteoor gaat lijkt echter niet helemaal te passen bij wat een van de piloten (die van British Airways, die er als eerste melding van maakte) dacht te zien, maar dat is volgens Moore niet zo ongebruikelijk: "De piloten kunnen gedacht hebben dat de vuurbol op dezelfde hoogte was als zijzelf, maar die was vele mijlen hoger. Het kan lastig zijn om te bepalen waar ze zijn, omdat ze zo snel gaan."

Transcript

British Airways pilot (Speedbird 94) Are there any military exercises happening right now? 
ATC
 There’s nothing showing on either primary or secondary. 
BA pilot
 OK, it was moving so fast, I’m not sure you could see but yes. ATCAlongside you? 
BA pilot
 It flew on our left-hand side and rapidly veered to the north. We saw a bright light and it then just disappeared at a very high speed. We were just wondering. We didn’t think it was a likely collision course but we were just wondering what it could be. 
Second BA pilot
 A meteor or another object making some kind of re-entry. There appeared to be multiple objects following the same sort of trajectory. They were very bright from where we were. 
ATC
 OK, that’s copied, and is there a direction it was going in or anything? 
Virgin 76
 pilot We also saw that, in our 11 o’clock position, two bright lights. 
ATC
 Roger that’s copied, thank you. 
Second BA pilot
 Glad it wasn’t just me. 
Virgin 76
 pilot No, uh, yeah, very interesting, that one. 
Virgin 76
 pilot I saw two bright lights 11 o’clock, seemed to back over to the right, and then climb away, with a speed of at least mach 2 [twice the speed of sound]. 
ATC
 OK, we are passing that on now. Thank you, Speedbird 94. Just so you know, other aircraft in the area have also reported the same thing so we are going to have a look and see. 
Virgin
 76 pilot The speed was astronomical, it was like mach 2. 
ATC
 Roger, OK, thank you.

(Titelafbeelding via Wikimedia Commons)