Op vrijdag 28 en zaterdag 29 augustus 2015 organiseren Skepp Educatief en Johan Braeckman de Zomerschool Kritisch Denken 2015. Initieel stond deze tweedaagse enkel open voor leerkrachten hoger secundair. Vanaf nu zijn de inschrijvingen open voor alle geïnteresseerden. In onderstaande tekst vindt u het programma en wat u moet doen om u in te schrijven. Volg Zomerschool Kritisch Denken ook op Facebook.
Kritisch denken komt niet vanzelf. Mensen zijn vaak geneigd om eerder intuïtieve en anekdotische opvattingen te aanvaarden dan informatie die wetenschappelijk gefundeerd is. Bovendien legden onderzoekers de voorbije decennia meerdere psychologische obstakels bloot die het redelijke, kritische denken bemoeilijken. We gebruiken zonder het te beseffen drogredenen, zijn uitermate slecht in het inschatten van waarschijnlijkheden, vertrouwen te veel op onze zintuigen en ons geheugen, enzovoort.
Om de inzichten die het kritisch denken kunnen bevorderen meer bekend te maken, organiseert de werkgroep Skepp Educatief, die deel uitmaakt van de vzw SKEPP, een tweedaagse Zomerschool Kritisch Denken. De Zomerschool is bedoeld om leerkrachten en ouders te leren omgaan met onkritische opvattingen en denkbeelden die bij scholieren leven.
Wie erbij wil zijn: stuur een mailtje naar skepp.educatief@gmail.com met vermelding van “Zomerschool Kritisch Denken”. Daarna krijgt u per e-mail de info om het inschrijvingsgeld over te maken en andere praktische informatie. Wie één dag wil deelnemen betaalt 70 euro, wie twee dagen komt 100 euro. In de prijs is een syllabus, koffie en gebak en een broodjeslunch inbegrepen. Op zaterdag sluiten we af met een hartige spaghetti.
Programma:
vrijdag 28 augustus
9.30u: ontvangst met koffie & croissants
10.00u: Johan Braeckman: De nood aan Kritisch Denken in het onderwijs
11.00u: Jean Paul Van Bendegem: Over statistiek en kansrekening
12.30u: lunch
13.30u: Katleen Gabriels: Internet en de (on)betrouwbaarheid van informatie
15.00u: koffie
15.15u: Stefaan Blancke: Darwin in de klas. Over evolutie en het creationisme
16.45u tot 17.30u: informele afsluiting met een drankje
zaterdag 29 augustus
9.30u: ontvangst met koffie & croissants
10.00u: Jasmien Maes en Isabel Nuyttens: Zin en onzin over gezonde voeding. Ervaringen uit de klaspraktijk
11.30u: Brecht Decoene: Hoe omgaan met complottheorieën?
13.00u: lunch
14.00u: Wietse Wiels: Alternatieve geneeskunde en wetenschappelijk onderzoek
15.30u: koffie
16.00u: Jan De Maeyer: Hoe leren we redelijk argumenteren aan?
17.30u: spaghetti
Waar: zaal De Corridor in de Olmenlaan te Wetteren, ter hoogte van de Massemsesteenweg 19.
De deelnemers kunnen vrij parkeren op de parking van de Carrefour, Zuidlaan 115, Wetteren. Vandaar is het twee minuten wandelen naar De Corridor.
Vanaf het station van Wetteren is het zeven minuten te voet.