Ik kan bijna horen hoe ze aan de andere kant van de lijn haar schouders ophaalt. 'Ik heb ook weleens een puist op mijn neus', lacht ze schamper. 'En daar lig ik toch ook niet van wakker. Maar wacht even, u belt uit Vlaanderen, hoor ik. Toevallig geef ik overmorgen een workshop in Vlaanderen. Als u daar naartoe komt, zal alles u duidelijk worden. Zal ik u alvast inschrijven?'
Twee dagen later zit ik 's morgens in een Oost-Vlaams dorpje te luisteren naar een zelfverklaarde therapeute uit Nederland. 'Kanker bestaat niet', steekt ze van wal. 'Of je zou ook kunnen zeggen: alles is kanker.' Ze pakt een rolletje buikvet vast tussen duimen en wijsvingers. 'Dit is ook kanker', lacht ze. 'Onze cellen kunnen twee dingen doen: cellen bijmaken, of cellen wegnemen. Bij kanker gebeurt het eerste, net zoals bij buikvorming. Niets om je zorgen over te maken, dus.'
Ik ben hier incognito. Omdat ik vermoed dat journalisten in deze kringen nooit de hele waarheid te horen krijgen, heb ik mij ingeschreven onder de naam Jakob Hermans.
M. is helaas geen uitzondering, weet ik inmiddels. Ze is een van de vele volgelingen van de Duitse arts Ryke Geerd Hamer, die dertig jaar geleden de Nieuwe Germaanse Geneeskunde uitvond. De kern van zijn theorie is verleidelijk simpel: ziekte bestaat niet, alle vervelende symptomen waarmee wij naar de dokter gaan, zijn niet meer dan onschuldige signalen dat het lichaam een emotioneel conflict aan het oplossen is. Zijn advies in een notendop: wacht gewoon tot het overgaat.
Omdat Hamer verschillende mensen de dood injoeg - honderden, schatten zijn critici - kreeg hij in 1986 het verbod om nog langer geneeskunde te beoefenen in Duitsland, waar hij zelfs twee keer werd veroordeeld. Ook in Frankrijk en Spanje, waar hij naartoe was gevlucht om zijn praktijken verder te zetten, kreeg hij de politie op zijn dak. In 2004 zat hij in Frankrijk een gevangenisstraf van drie jaar uit. Vandaag woont hij in Noorwegen, waar hij volop nieuwe rekruten werft.
Ook in ons land heeft Hamer meer adepten dan goed voor ons is. Therapeuten zoals M. geven voortdurend lezingen en workshops. In één willekeurige week, begin deze maand, kon ik op vier verschillende plekken in Vlaanderen naar lezingen over de Duitse wonderdokter.
Dit is een ingekorte versie van het eerste deel van de reeks die vanaf vandaag in De Standaard verschijnt. Lees het volledige artikel in de krant of in de e-krant.
Link artikel De Standaard: https://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DMF20130313_130&utm_source=facebook&utm_medium=social&utm_term=dso&utm_content=article&utm_campaign=seeding
_______________________________________________