Multimiljonair probeert onze auteurs monddood te maken: waarom Bart en Patrick uw financiële steun nodig hebben

15-10-2020

-

door
2 minuten
Leestijd:
Onze auteurs, Patrick Vermeren (56) en Bart Van de Ven (37) worden aangeklaagd door een multimiljonair, Carl Van de Velde - een bedrijfscoach die kleine ondernemingen en zelfstandigen puur goud belooft - en zijn 'Opleidingsinstituut'. Hij vervolgt Patrick en Bart wegens eerroof en vraagt nog steeds 400.000 euro schadevergoeding.

English here. Français ici.

Andere betaalopties  

Het was hartverwarmend om te zien hoeveel steun en geld er werd opgehaald voor de zaak van Britt Marie Hermes (37) die nu in Duitsland woont. Ze was een natuurgeneeskundige (naturopathic) ‘dokter’ tot ze ‘met pensioen ging in 2014’ en alarm sloeg in haar blog www.naturopathicdiaries.com. Ze werd aangeklaagd voor laster en eerroof door de Amerikaanse naturopate Colleen Huber, die de zaak op 24 mei 2019 voor een Duitse rechtbank verloor. Dankzij een actie van de Australische Skeptic's Inc. is meer dan 50.000 euro opgehaald om Britt te helpen verdedigen tegen Huber.

Onze auteurs, Patrick Vermeren (56) en Bart Van de Ven (37) worden aangeklaagd door een multimiljonair, Carl Van de Velde - een bedrijfscoach die kleine ondernemingen en zelfstandigen puur goud belooft - en zijn 'Opleidingsinstituut' www.carlvandevelde.be. Hij vervolgt Patrick en Bart wegens eerroof en vraagt nog steeds 400.000 euro schadevergoeding.

Naar onze mening is deze actie puur ingegeven door een ‘chilling’ effect of afschrikeffect, dus om sceptici af te schrikken die hun mening geven. Patrick en Bart wonnen de zaak voor de Rechtbank van Eerste Aanleg in Gent. De juridische kosten bedragen tot nu toe 53.000 euro (drieënvijftigduizend!). Carl Van de Velde besliste echter om de zaak voor het Hof van Beroep te brengen. Onze auteurs worden nog maar eens geconfronteerd met langdurige gerechtelijke procedures en nog meer juridische kosten.

We doen dan ook een beroep op de (internationale) skeptici om de twee auteurs van SKEPP te steunen en hopen op dezelfde (financiële) steun als Britt Hermes.
 

Meer info over het artikel en de juridische stappen

Onze auteurs schreven een skeptisch artikel in ons ledenblad over twee bedrijven die actief zijn op het gebied van human resources die dubieuze theorieën gebruiken, zoals NLP (Neurolinguïstisch Programmeren) en karakterisering van mensen op basis van hun schedel (frenologie) en fysionomie (interpretatie van uiterlijk, in dit geval van gezicht en haar). Een van de twee bedrijven in het voorbeeld was het Carl Van de Velde Trainingsinstituut.

De modus operandus van Carl Van de Velde lijkt sterk op die van Tony Robbins (www.tonyrobbins.com) en Amerikaanse tv-predikers. Hij spreekt voor een breed publiek en haalt mensen zover dat ze opgewonden raken en gaan geloven dat ze rijk kunnen worden als ze zijn advies opvolgen.

Bart en Patrick hebben - op basis van zorgvuldig onderzoek van meerdere bronnen - kritiek geuit op de inhoud van de pseudowetenschappelijke masterclasses en op de marketingtrucs die Van de Velde gebruikt om deelnemers aan te trekken.

Carl Van de Velde en zijn ‘Opleidingsinstituut’ zijn financieel zeer succesvol. Van de Velde gebruikt zijn diepe zakken om critici en skeptici bang te maken en het zwijgen op te leggen. (Internationale) solidariteit tussen sceptici is onze beste garantie om de vrijheid van meningsuiting te behouden en zowel schriftelijk als mondeling skeptisch te blijven.

Andere betaalopties 

Of stort uw bijdrage op deze rekening met mededeling "Fundraiser":

BE06 0012 1684 7822

Buiten België:
IBAN BE06 0012 1684 7822
Swift/BIC Code: GEBABEBB

SKEPP vzw
F. Lecharlierlaan 44 bus 10
1090 BRUSSEL
België

Eventuele overschotten zullen aangewend worden voor educatieve projecten bij SKEPP en voor het "International Legal Defense Fund" dat opgezet wordt door de internationale skeptische gemeenschap.

Authors
SKEPP vzw
Publicatiedatum
15-10-2020
Opgenomen in
Psychologie, HRM & coaching