Astrologie in Duitsland

12-09-1997

-

door
1 minuut
Leestijd:
Het Duitse tijdschrift Focus heeft een omslagartikel over astrologie: Streitfall Astrologie, blz. 102-114 (9 redactionele pagina's), fraai geïllustreerd. Uit een recente Focus-enquete uit 1997 onder West-Duitsers bleek dat 50% al eens beleefd heeft wat in zijn of haar horoscoop staat. Anderzijds houdt 49% horoscopen voor totale onzin.

Gauquelin wordt beschreven als slachtoffer van het orthodox-wetenschappelijk establishment. Suitbert Ertel wordt beschreven als de man die het Mars-effect geconfirmeerd heeft maar die ook naar eigen aanvoelen gediscrediteerd werd door de tegenstanders van de ‘grenswetenschappen’. Maar ook de Nederlandse test wordt vermeld waarbij in 1994 44 astrologen geboortehoroscopen en persoonlijkheidsprofielen moesten koppelen. De helft van de astrologen zat er helemaal naast. De beste haalde drie treffers.

Verder komen diverse voor- en tegenstanders aan het woord: Edgar Wunder, Robert Koenig, (beide van de GWUP) en de astroloog Dr. Peter Niehenke. Ook komt aan het woord een hotelmanager, Brigitta Liebstueckl. Brigitta bezocht een astroloog die zo trefzeker een persoonlijk probleem van haar aanduidde, dat ze voor de astrologie gewonnen was. Bij alle belangrijke beslissingen raadpleegt ze de sterren, en tot nu toe heeft ze al 100 personeelsleden aangenomen op basis van hun horoscoop. Een kosmische checkup kost 500 tot 3000 Mark, maar dat is het wel waard, volgens haar.

De totale omzet van de astrologie in Duitsland bedraagt 300 tot 500 miljoen Mark. Zowat 500 boektitels over dit onderwerp zijn verkrijgbaar in Duitsland. Van een boek over de invloed van de maan "Vom richtigen Zeitpunkt" werden 2,1 miljoen exemplaren verkocht. 41% van de (West) Duitsers gelooft dat "die Sterne irgendwie unser Schicksal beeinflüssen."

Verschenen in de Skepptische nieuwsbrief, augustus/september 1997.

 

Authors
SKEPP
Publicatiedatum
12-09-1997
Opgenomen in
Astrologie