Astrologe doctoreert aan de Sorbonne

07-04-2001

-

door
1 minuut
Leestijd:
Op 7 april 2001 is de bekende astrologe Elizabeth Teissier aan de beroemde Parijse universiteit van de Sorbonne gepromoveerd tot doctor... in de sociologie. Het onderwerp van het proefschrift was de astrologie als maatschappelijk verschijnsel, "De epistemologische situatie van de astrologie gezien door de ambivalentie van fascinatie/verwerping in de postmoderne samenlevingen." Volgens de promotor gaat het dus niet over de waarde van astrologie als wetenschap.

Enkele (exacte) wetenschappers hebben uiteraard geprotesteerd. De universiteit verwierp de eis van de astrofysicus Jean Audoux, directeur van het Palais de la Découverte in Parijs, om ook astronomen in de jury op te nemen. Teissier was zo sluw om de inhoud van haar 900 pagina's tellende proefschrift voor buitenstaanders verborgen te houde, zodat de skeptici geen gelegenheid kregen om mogelijke stommiteiten - men vermoedt dat ze nogal naar Gauquelin verwijst- te ontdekken.

Teissier, die eigenlijk Germaine Elisabeth Hanselmann heet, is ver buiten Frankrijk bekend voor haar astrologische publicaties. Ze adviseerde in het geheim de toenmalige president Mitterrand. Haar succes ligt meer in haar allure, stijl en welbespraaktheid dan in de nauwkeurigheid van haar voorspellingen...

De hele promotie was dan ook een show. Het is de gewoonte dat de geslaagde achteraf met een eenvoudig drankje trakteert. Teissier, die blijkbaar in de sterren had gelezen dat ze zou slagen, bood een complete receptie aan met champagne en allerlei delicatessen. En dat alles in een zaal waar het beeld van Descartes staat.

De Franse skeptische vereniging AFIS (Association Française d'Information Scientifique) heeft via haar voorzitter, de bekende astronoom Jean-Claude Pecker, ervoor gewaarschuwd dat Teissier via haar doctoraat wel eens naar een leerstoel astrologie aan de Sorbonne wil streven. Ze pleit er al jaren voor om astrologie aan de universiteit te onderwijzen.

Maar volgens Le Monde is er weinig kans dat Dr. Teissier binnenkort ook prof. Teissier wordt. Om daarvoor in Frankrijk een schijn van kans te maken zou ze de officiële "felicitaties van de jury" moeten hebben gekregen en nu was het enkel "met zeer eervolle vermelding".

De Franse skeptische vereniging Cercle Zététique heeft op haar website een bloemlezing gegeven van alle onzin en flaters die deze astrologe al heeft geproduceerd.

Authors
SKEPP
Publicatiedatum
07-04-2001