Ook hier werd nu ernstig onderzoek naar gedaan en het resultaat is weeral eens teleurstellend( Annals of Internal Medicine 2002;137:939-946,1001-1002). Volgens de resultaten van een gerandomiseerd onderzoek is Echinacea niet beter dan een placebo bij het verminderen van de ernst, duur of symptomen van een verkoudheid. In dit artikel van 17 december 2002 rapporteerden Dr. Bruce P. Barrett en collega’s van de University of Wisconsin in Madison de resultaten van een onderzoek waarbij men 148 hogeschoolstudenten met een beginnende verkoudheid willekeurig in groepen opdeelde en hun Echinacea of een placebo toediende.
De Echinaceagroep kreeg een mengeling toegediend van ongeraffineerd Echinacea purpurea kruid (25%) en wortel (25%) en Echinacea angustifolia wortel (50%). De ingekapselde mengeling werd gegeven in doses van een gram, zes keer tijdens de eerste dag en nadien drie keer per dag, tot tien dagen maximum. Gedurende het onderzoek evalueerden de onderzoekers de ernst en de duur van de ziekte evenals de zelfgerapporteerde symptomen aan de bovenste luchtwegen. Het team van Dr. Barrett vond bij geen enkel van de opgemeten resultaten een significant verschil tussen Echinacea en placebo.
Bij beide groepen was de ernst van de ziekte bijna identiek en bedroeg de gemiddelde duur van de verkoudheid 6,01 dagen. De onderzoekers voegden eraan toe dat er, na rekening te houden met de ernst en de duur van de symptomen samen met sekse, datum van aanwerving en het gebruik van andere medicijnen, geen belangrijk behandelingseffect toegeschreven kon worden aan Echinacea.
Dit resultaat zou een einde moeten maken aan het aanraden van deze plant voor de behandeling van verkoudheid, maar de believers laten zich niet vlug van de wijs brengen. “Alhoewel onze resultaten geen voordeel van Echinacea bij de behandeling van symptomen van verkoudheid aantonen,” concluderen zij, “geloven we niet dat met ons onderzoek het laatste woord over Echinacea gezegd is.“ Eens te meer klinkt het refrein van de believers “dat verder onderzoek nodig is”.