Eén wondermiddel of twee?

Afbeelding
Image by Anna from Pixabay

In de Benelux bestaan er twee wondermiddelen die wel heel erg op elkaar lijken: het in Nederland op de markt gebrachte Tancosan door Bioniek bv in Assen en het Belgisch/Luxemburgse Phytoexponent door Pharmapath s.a.r.l. in Bertrange, Luxemburg.

Geplaatst onder
Deel artikel TwitterFacebookLinkedinWhatsapp

Tancosan bevat:

  • Allium sativum = knoflook

  • Echinacea purpurea = rode Rudbeckia

  • Matricaria chamomilla =kamille

  • Triticum repens = tarwegras

  • Pau d’arco

  • Peumes boldo

  • Viola tricolor = driekleurig viooltje1 

  • Verder ook nog fytotherapeutische componenten die de werkzaamheid ondersteunen2

Phytoexponent bevat:

  • Viola tricolor

  • Allium sativum

  • Echinacea purpurea

  • Matricaria chamomilla

  • Triticum repens

Tancosan is een middel dat bacteriën en virussen geen kans geeft. Of dat enkel voor de schadelijke soorten geldt, vermeldt de reclame niet. Phytoexponent lijkt iets bescheidener, want het is een product dat het herstel van de immuniteit ondersteunt en dat daarom geschikt is voor HIV/Aids-patiënten.  Uiteraard is Tancosan daar ook prima voor.

De website voor Tancosan is in het Nederlands, het Duits en het Engels opgesteld. Phytoexponent wordt in Zuid-Afrika en Niger op de markt gebracht en u begrijpt wel waarom. Deze website is in het Engels en het Frans.

Een Belgisch genie, Prof. Dr. E. Verhaeren, die volgens Bioniek werkzaam zou zijn geweest bij de Katholieke Universiteit Leuven en bij de Wageningen Universiteit, had beide mengsels bedacht. Helaas was deze naam bij KUL noch bij de WU bekend. Pharmapath, de firma die Phytoexponent op de markt brengt, schreef mij dat ze het product Tancosan wel kenden, maar dat dit totaal verschillend is van Phytoexponent. Phytoexponent heeft verschillende ingrediënten, en ook de bereidingswijze is totaal verschillend. Men kan zich afvragen hoe ze dat weten. Deze informatie is toch meestal fabrieksgeheim? Trouwens, zo erg verschillend zijn die ingrediënten niet, vooral omdat er over die fytotherapeutische ingrediënten van Phytoexponent niets wordt gezegd. Zouden ‘Peumes boldo’ en ‘Pau d’arco’ daar misschien bij horen? En de dosering van beide artikelen is dezelfde. Dat is ook toevallig!

Maar een artikel in de Gazet van Antwerpen van 6 september 2006 geeft aan dat Phytoexponent een bedenksel is van de Mortselse dokter Eddy Verhaeren. Er blijken nu elf plantenextracten in te zitten. Ze willen het product niet in België registreren, want dan moeten ze de samenstelling prijsgeven. Maar ze hebben er al een patent op, dan hindert dat prijsgeven van de samenstelling toch niet? Van Viagra is de samenstelling ook bekend. En het was blijkbaar niet nodig voor de registratie in Niger, Kongo, Zuid-Afrika en Nigeria. In de Gazet van Antwerpen wordt niet vermeld om welk type registratie het gaat. Vele landen hebben voor kruidenmiddelen een vereenvoudigde registratie, dus zonder bewijs van werkzaamheid, maar meestal wel met bewijs van veiligheid. Hoewel, ‘Pau d’arco’ en ‘Peumes boldo’ zijn nu niet bepaald veilig, zeker niet bij langdurig gebruik. Toch weer een mysterie er bij. Een ander mysterie is waarom de Orde der geneesheren in België geen Eddy Verhaeren of E. Verhaeren of Verhaeren uit Mortsel kent.

 

(1) E-mail van Bioniek bv aan Philip Gregory van Pharmacists’Letter, Stockton, CA, 2 mei 2006.

(2) www.pharmapath.lu