Bestaat het zesde zintuig?

Een verkenning door vijf nieuwsgierige scholieren
4 minuten
Leestijd:
Wij zijn vijf leerlingen van Kindsheid Jesu te Hasselt en zitten in het vijfde middelbaar. In februari moesten we in groep een projectwerk maken. Daarvoor hebben we eerst in de klas gebrainstormd over verschillende onderwerpen. Het bord stond vol met interessante onderwerpen, zoals religie versus wetenschap, emoties, schizofrenie en het zesde zintuig. Wij kozen voor het zesde zintuig en besloten ons bezig te houden met de vraag of dat werkelijk bestaat. Zelf wisten we hier maar weinig over. Het idee dat er mensen bestaan die met geesten kunnen praten, vonden we wel indrukwekkend maar ook een beetje ongeloofwaardig.

We hebben hier dan informatie over opgezocht en waren eerst heel geïnteresseerd in getuigenissen van mensen die in het zesde zintuig geloven. We wilden ook graag onze toekomst eens laten voorspellen. We maakten dan ook meteen een afspraak met een kaartlegster. Natuurlijk wilden we ook de wetenschappelijke kant horen en daarvoor maakten we een afspraak met Geerdt Magiels.

Twee weken voor onze projectdagen hebben we ons vooral bezig gehouden met het voorbereiden van de twee interviews. We besloten ook om naar een spirituele beurs te gaan. We hebben op deze beurs met enkele waarzegsters gepraat. Een mevrouw vertelde ons dat zij contact had met engelen en zo persoonlijke dingen over mensen te weten kon komen. Ze deed later die dag ook een bloemlezing op de beurs en nodigde ons hiervoor uit. We waren zeer benieuwd en vonden het wel spannend. Het was in een klein zaaltje en vooraan stond op een tafel een vaas met allemaal verschillende bloemen. Er waren een dertigtal mensen aanwezig. De mevrouw legde ons eerst uit hoe ze persoonlijke dingen over mensen kon weten en voelen. De engelen sturen haar signalen door en zeggen haar welke bloem ze moet pakken, zei ze. Ze weet op dat moment nog niet naar welke persoon in het zaaltje de bloemen gericht zijn. De bloemen hebben ieder hun eigen betekenis en de combinatie van de bloemen is voor één persoon bestemd. Als ze een paar bloemen vast had, keek ze naar de zaal en voelde dan voor welke persoon dit boeketje bedoeld was. Toen ze begon, klonk het allemaal vrij geloofwaardig, een oudere mevrouw begon zelfs te wenen omdat de waarzegster zoveel persoonlijks over haar kon vertellen. Maar na een tijdje vonden we dat ze in herhaling viel.

Op het einde waren al haar bloemen op en een paar mensen hadden nog geen voorspelling gehad, en dan deed ze maar verder zonder bloemen. Ook over ons wist ze dingen te vertellen, maar het stelde ons een beetje teleur. We vonden dat ze algemene dingen zei die voor iedereen toepasselijk kunnen zijn en die we ook al bij de andere mensen hadden gehoord. Ze zei bijvoorbeeld dat iemand een sterk persoon was of dat iemand onlangs iets ergs had meegemaakt, maar natuurlijk heeft iedereen al wel eens iets ergs meegemaakt.

Na de bloemlezing hebben we nog reiki laten doen, maar dat vonden we ook niet echt geweldig. We waren benieuwd of je de energie echt zou voelen, zoals de mevrouw vertelde, maar geen van ons vijf heeft die gevoeld. We waren dus een beetje teleurgesteld over de beurs en vonden het over het algemeen niet geloofwaardig. Toch waren we er nog niet van overtuigd dat er geen zesde zintuig bestaat, omdat we het nog altijd een spannend idee vonden als het wel zou bestaan.

Na veel voorbereiding waren er dan eindelijk de projectdagen. Op 15 februari hadden we de afspraak met de kaartlegster. We waren benieuwd of zij ons wel zou kunnen overtuigen van het bestaan van het zesde zintuig. Eerst hebben we haar geïnterviewd. We vertelden haar ook over de beurs en zij zei dat spirituele beurzen inderdaad niet erg geloofwaardig zijn, omdat er zoveel mensen tegelijkertijd zijn. Zij gaat zelf ook nooit naar dergelijke beurzen.

Na het interview heeft ze onze kaarten gelezen. Dit keer was het veel geloofwaardiger, ze zei niet zo’n algemene dingen als op de beurs. Ze kon van één iemand bijvoorbeeld zeggen dat ze een vriend heeft die groot is en van de andere dat hij een jonger broertje heeft. Dit waren veel persoonlijkere dingen, die zeker niet voor iedereen toepasselijk zijn. Na ons bezoek begonnen we dus terug te twijfelen of deze mevrouw niet echt een zesde zintuig had.

Op 16 februari hadden we een interview met Geerdt Magiels. Nu konden we de wetenschappelijke kant horen. Hij vertelde ons eerst over SKEPP en waar hij juist mee bezig is. Daarna legde hij ons uit hoe het komt dat mensen zo bijgelovig zijn. Ook legde hij ons de verschillende technieken uit die waarzeggers gebruiken om mensen ervan te overtuigen dat ze een zesde zintuig hebben. Dit interview vonden we alle vijf heel interessant, omdat we nooit hadden verwacht dat het allemaal zo’n bedrog is. Nu konden we zelf verklaren waarom we het interview met de kaartlegster zo overtuigend vonden. Ze gebruikte namelijk een techniek: ‘cold reading’. Toen we later het interview met de kaartlegster helemaal moesten uittypen, werd dat nog duidelijker.

Toen we bij Geerdt Magiels buiten gingen, waren we er alle vijf van overtuigd dat er geen zesde zintuig bestaat. We waren allemaal erg onder de indruk van wat hij ons verteld had.

Op vrijdag 17 februari moest ieder groepje een presentatie voor de klas maken, waarin ze vertelden wat ze de afgelopen dagen hadden gedaan en wat het antwoord op hun onderzoeksvraag was. Zelf konden we ook voor de klas vertellen wat wij hadden gedaan. We vertelden over de beurs en de twee interviews en wat we uiteindelijk zelf vonden van ons project. We hebben ook geprobeerd de klas ervan te overtuigen dat het zesde zintuig niet bestaat. We hebben dit gedaan aan de hand van een filmpje van Gili waarin de techniek ‘cold reading’ duidelijk wordt toegepast en uitgelegd. Ook hebben we dit dan toegepast op het interview dat we hadden met de kaartlegster.

De laatste dag voor de paasvakantie moesten we onze projectbundel afgeven. Daarin moesten we uitleggen wat een zesde zintuig juist is. We moesten ook een interview uitschrijven en onze persoonlijke mening eraan toevoegen. Het was veel werk om zo’n bundel te maken, maar uiteindelijk waren we zeer tevreden over het resultaat.

Laurence Briers, Marie Peirelinck, Gilles Ravert, Helena Roux en Lien Wynants zijn leerlingen vijfde middelbaar aan Kindsheid Jesu te Hasselt.

Publicatiedatum
07-10-2012