Vragen rond ongelukkige VRT-primeur over ‘bewijs’ homeopathie

16-11-2004

-

door
2 minuten
Leestijd:

BRUSSEL - De VRT-radio opende het druk beluisterde ochtendnieuws gisteren (15 november 2004) prominent met het gecontesteerde onderzoek dat het bewijs voor de effectiviteit van homeopathie moest leveren. In de latere bulletins werd het bericht steeds meer genuanceerd en kwamen ook de critici aan het woord.

Hierdoor werd de indruk gewekt dat de publieke omroep zich liet ,,rollen'' door de vorsers.

,,We hebben de resultaten van het onderzoek in primeur gekregen'', zegt de hoofdredacteur Jos Bouveroux. ,,Maar we hebben van meet af aan gezegd dat we in de latere bulletins ook de andere klok zouden luiden. En er is inderdaad heel snel gebleken dat het onderzoek op grote scepsis werd onthaald. Ik moet toegeven dat we de berichtgeving wat ongelukkig in de tijd hebben gespreid.
En we hebben daar ook de les uitgetrokken dat we over zogezegde doorbraken in de wetenschappen, zeker over dergelijke controversiële onderwerpen, beter meteen de twee klokken laten luiden dan ze in schijfjes aan de luisteraars aan te bieden.'

© De Standaard 16/11/2004
--------------------------

Wim Betz, hoogleraar huisartsgeneeskunde, in Gazet van Antwerpen:

"Merkwaardig dat men spreekt over heel straffe bewijzen, want ik heb die niet gevonden. Ze hebben gewoon alle studies, die ooit zijn gebeurd, bij elkaar gelegd. Daar is geen enkel echt bewijs bij. Bovendien hebben ze studies die het omgekeerde aantonen - dat homeopathie waardeloos is - naast zich neergelegd. Er kan geen werking uitgaan van water of melksuiker waarin geen enkele molecule terug te vinden is."

"Dat media uitpakken met zo'n non-nieuws is betreurenswaardig. Het is niet de eerste keer dat homeopathen de pers misleiden. Waar blijft de kritische zin?" "Dat het congres in Brussel ook werd bijgewoond door serieuze wetenschappers? Ja, maar ook professoren kunnen zich vergissen. Het gaat om een kringetje van believers; dezelfde namen kom je altijd weer tegen. Zoals van professor Madeleine Bastide van Montellier, met haar lachwekkende theorie over de werking van die verdunningen waarvan de stralingen zelfs door metaal kunnen gaan..."

"De prijs van 1 miljoen dollar, die in Engeland is uitgeloofd voor wie de effectiviteit van homeopathie kan aantonen, is nog steeds beschikbaar. Hetzelfde met onze Belgische prijs van 10.000 euro. Ik ben er gerust in: niemand zal ooit kunnen aantonen dat zuiver water geneeskrachtige eigenschappen bevat. Homeopathie is een sprookje, je kunt net zo goed geloven in vliegende tapijten of auto's die op water rijden. Alleen maar jammer voor de patiënten die door dat soort berichtgeving op een verkeerd been worden gezet en in wanhoop hun toevlucht zoeken tot charlatans."

(uit  Gazet Van Antwerpen © 16/11/2004)

Authors
Publicatiedatum
16-11-2004