De Grote Kristalhomeopathiegrap

09-02-2004

-

doorverscheen in :
2 minuten
Leestijd:
Kristalhomeopathie combineert de principes van homeopathische geneeskunde met de helende kracht van kristallen.

Dat wordt beweerd op www.the-crystal-chamber.net , een website die heel bijzondere kristallen te koop aanbiedt. De kristallen namen tijdens hun duizenden jaren lange vorming in grotten homeopathische hoeveelheden op van stoffen die een gunstige invloed hebben op je aura. Klinkt dat als complete onzin? Een lezer die we Gareth Thomas zullen noemen, vond van wel en dus plaatste hij een “provocerende vraag” op www.ukpagan.com , een website waar al wie gelooft in alles wat mystiek is, samenkomt om te discussiëren over zaken die de gemeenschappelijke interesse genieten. Onder het pseudoniem “verstoorder” daagde hij degenen die in dergelijke therapieën geloven uit hem ervan te overtuigen dat ze ook maar enig effect hebben, op het verschaffen van vage emotionele voldoening na. Hij koos er de beweringen over kristalhomeopathie uit en noemde ze “transparante kletspraat”.

Ukpagan-aanhangers reageerden onmiddellijk en verbolgen. Sommigen waren zo grof dat de moderators ze van het forum moesten verwijderen. Allen hielden vast aan de geldigheid van hun overtuigingen en sommigen verwezen zelfs naar de theoretische fysica ter ondersteuning ervan. Niemand stelde de aanspraken die de kristalhomeopathie maakte in vraag.
Thomas hield vol. Hij kopieerde de volledige kristalhomeopathietekst van de Crystal Chamber-website naar ukpagan en bekritiseerde ze zin voor zin, waarbij hij ze uitriep tot een cynische, wetenschappelijk ongegronde zwendel. Nog altijd ging niemand akkoord. Nog meer mensen plaatsten heftige berichten ter verdediging van de kristalhomeopathie, Thomas brandmerktend als een cynicus. Wat niemand wist, was dat Thomas de Crystal Chamber-website zelf gecreëerd had en dat “kristalhomeopathie” zijn eigen uitvinding was. Gedeprimeerd door de overvloed aan absurde aanspraken door alternatieve kwakzalverstherapieën, startte hij de website op als een experiment in lichtgelovigheid. Hij bleef er plezier in scheppen door een tijdje op ukpagan onder een nieuw pseudoniem, namelijk de eigenaar van de Crystal Chamber, te poseren en enthousiaste steun voor zijn website te werven. Eén “kristalexpert” bood zelfs aan hem te helpen om het bedrijf te leiden. Maar aan alle goede dingen komt een einde. Als je nu op de linkerbovenhoek van www.the-crystal-chamber.net klikt, krijg je een mededeling die als volgt begint: “Niets op deze website houdt steek. Alles werd in een paar uur tijd verzonnen om vatbaarheid en lichtgelovigheid te testen.” En Thomas plaatste een laatste bericht op ukpagan waarin hij uitlegt dat de website en al zijn vorige berichten een grap waren.
Ondertussen werd geen enkele beurs gedupeerd door dit experiment. Thomas verscheurde de cheques die hem toegestuurd werden door mensen die zijn kristallen wilden kopen. De aankopen betaalde hij via kredietkaart terug. Het enige waar hij spijt van heeft nu alles voorbij is, is dat hij de verleiding heeft weerstaan om op zijn website te beweren dat zijn kristallen “door elfjes ontgonnen” werden.

Vertaling door Anja Demeulenaere.

overgenomen uit externe bron
Publicatiedatum
09-02-2004
Opgenomen in
Homeopathie