We gaan het níet aan Deepak Chopra vragen. Zijn uitspraken staan bol van de pseudospirituele waaspraat. Dan kunnen we even goed een beroep doen op de Deepak Chopra nonsensgenerator. Evenmin vragen we het aan Robert A. Maundy, auteur van “The Paradoxes of Darwinian Disorder. Towards an Ontological Reaffirmation of Order and Transcendence”. Zijn postmodernistsche woordenbrij werd al druk besproken in 2011, in de nasleep van Maarten Boudry’s eigenste Sokal-achtige affaire.
Taalvragen leg je voor aan een taalexpert, en Ann De Craemer is er zo eentje. Zij schreef samen met Jan Hautekiet het boek Heerlijk Helder (Uitgeverij Polis, 2015). En daarin fileerden zij o.a. politiek, filosofisch en academisch taalmisbruik.
We zijn dan ook blij dat ze tijd voor ons wilde maken.
Lezing: Heerlijk Helder
Locatie: De Afkikker, Sint-Kwintensberg 52, 9000 Gent
Datum en uur: donderdag 17 maart 2016, om 20.30u (deuren 20.00u)
Ann De Craemer (1981) studeerde Germaanse taal- en letterkunde en is Master in American Studies. Ze debuteerde met Duizend-en-één dromen. Een reis langs de Trans-Iraanse Spoorlijn (Lannoo, 2010), dat werd genomineerd voor de VPRO Bob den Uylprijs voor het beste literair-journalistieke reisboek. Die prijs werd uiteindelijk gewonnen door Cees Nooteboom metScheepsberichten.
Begin 2015 werd De Craemer, als taalcolumniste van De Morgen, voorzitter van het Heerlijk Helder-panel van het programma Hautekiet op Radio 1. Over taal schrijft De Craemer ook voor het maandblad Onze Taal, waar ze als Vlaams ‘taalwatcher’ elke maand bericht over talig nieuws uit Vlaanderen.
In oktober 2015 verschijnt bij Uitgeverij Polis Heerlijk Helder. Weg met krommunicatie!, dat ze samen met radiopresentator Jan Hautekiet schreef.