Skeptisch Nieuws juni 2011

01-09-2011

-

door verscheen in :
5 minuten
Leestijd:

Voordracht Jacques Van Rillaer

Hou alvast uw agenda vrij op dinsdag 20 september. Op die dag geeft Jacques Van Rillaer, kersvers erelid van SKEPP, een voordracht in het Nederlands in Brussel. Van Rillaer is psycholoog en emeritus hoogleraar aan de universiteit van Louvain-la-Neuve. Hij doctoreerde over agressie bij Freud, maar staat sindsdien bekend als spijtoptant en scherp criticus van de psychoanalyse. In 1981 al publiceerde hij Les Illusions de la Psychanalyse, een enigszins miskend werk in de kritische literatuur omtrent Freud, waarin hij geen spaander heel laat van de man en zijn theorieën. Sinds hij de psychoanalyse afviel, is Van Rillaer een vurig bepleiter van een wetenschappelijke psychotherapie, in het bijzonder de cognitieve gedragstherapie. In 2005 was hij één van de voornaamste medewerkers van het beruchte Livre Noir de la Psychanalyse, dat een storm van protest ontketende in Franse psychoanalytische kringen. Daarnaast verzorgt hij regelmatig bijdragen voor Science et Pseudoscience, de Franse tegenhanger van Wonder en is gheen Wonder.

Praktisch:

  • Wanneer? Dinsdag 20 september om 20u
  • Waar? Cultureel centrum De Markten,
  • Oude Graanmarkt 5,
  • 1000 Brussel

Ziektes terug door afkeer van vaccinatie

Een aantal besmettelijke kinderziektes is aan een opvallende comeback bezig. Dat heeft veel te maken met de groeiende afkeer voor vaccinaties.

In april waren er 66 gevallen van bof (dikoor) gekend, een vrij onschuldige maar pijnlijke ziekte, die lang vrijwel verdwenen was. De ziekte is komen overwaaien uit Nederland, waar de bof nooit verdwenen is bij de strenge protestantse gemeenschappen. Die zijn immers tegen vaccinatie, omdat dit ingaat tegen de goddelijke voorzienigheid. 

Dit jaar stierven er ook al drie kinderen aan kinkhoest, ook zo’n ziekte die vrijwel verdwenen leek. En in Gent woedt er een lokale mazelen-epidemie met een vijftigtal besmette kinderen. Een deel van die besmettingen zou afkomstig zijn van de Gentse Steinerscholen. Volgens de antroposofie kunnen kinderziekten het kind helpen bij de ontwikkeling en zou vaccinatie het kind die kans ‘ontnemen’. 

Alleen vaccinatie tegen polio is in ons land verplicht. De overheid is nu een campagne voor vaccinatie begonnen. Bij niet vaccineren brengt men niet alleen zijn eigen kind in gevaar, maar mogelijk ook andere kinderen die te jong zijn om gevaccineerd te worden. 

Bizar middel tegen kanker

Het gerecht is in actie geschoten tegen de schimmige No Cancer Foundation (NCF), die op haar website het geneesmiddel Flaraxine aanbiedt. Dit plantaardige middel zou volgens de site ‘90 procent van alle tumoren’ kunnen vernietigen en het immuunsysteem versterken. Het uit de Oekraïne komende Flaraxine is echter in Europa niet erkend en oncologen hebben er zelfs nooit van gehoord. Daarom heeft het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) klacht ingediend met burgerlijke partijstelling. Er werden huiszoekingen bij de NCF verricht.

De NCF voert van haar kant actie tegen Gardasil, een vaccin tegen baarmoederhalskanker. De website (https://sites.google.com/site/nocancerfoundationnl/) bevat agressieve koppen als ‘Alarm… U wordt vergiftigd!!!’ en ‘FAGG & Big Farma’, plus enig complotdenken. De  NCF ziet ook een verband tussen de aanval van de FAGG en het ‘EU-verbod op geneeskrachtige kruiden’ (zie edito). 

Een kuur met Flaxarine bij de NCF kost 2000 euro voor drie maanden.

Sai Baba overleden

De invloedrijke goeroe Sathhya Sai Baba is op 24 april overleden in zijn geboorteplaats Puttaparthi. Hij was 84 jaar oud. 

Sai Baba heette eigenlijk Sarhyanarayana Raju toen hij zich in 1940 presenteerde als de reïncarnatie van de in 1918 overleden goeroe Shriti Sai Baba. Hij predikte een op hindoeïsme geïnspireerde leer, die alle godsdiensten moest verenigen. Een deel van zijn bekendheid verwierf hij door het verrichten van wonderen. Die bestonden uit het tevoorschijn toveren van horloges, juwelen en andere voorwerpen, en door ‘heilige’ as die verscheen op portretten van de goeroe die hij aan zijn volgelingen schonk.

Volgens de befaamde Indiase skepticus Premanand waren deze mirakels niet meer dan gewone goocheltrucs. De portretten konden bijvoorbeeld zijn ingewreven met een chemische stof, waardoor er zich na een tijd spontaan grijs poeder op afzette. 

Door zijn status als ‘godmens’ wist Sai Baba fortuinen te vergaren, die hij voor een deel besteedde aan allerlei sociale projecten. Zo  bouwde hij zijn geboortedorp uit tot een welvarende stad met een eigen Sai Baba-universiteit, een ziekenhuis en een luchthaven. Dat gaf hem als weldoener een vrijwel onaantastbare status. Geruchten over seksueel misbruik en zelfs moord verdwenen in de doofpot. 

De Zuid-Indiase staat Andhra Pradesh, waar Puttaparthi ligt, kondigde vier dagen nationale rouw af. Op Sai Baba’s begrafenis waren een half miljoen mensen aanwezig, waaronder de eerste minister van India. 

Sai Baba voorzag zijn heengaan in 2019, om dan in 2023 opnieuw te reïncarneren. Omdat hij voor dat tijdstip gestorven is, geloven sommigen van zijn meest devote volgelingen dat hij volgend jaar al zal terugkeren.

Afbraak van een spookhuis

Spoken bestaan niet, tenzij ze de media halen. Dat bleek weer eens in de herrie rond de afspraak van het ‘spookhuis’ van Sas van Gent in Zeeuws-Vlaanderen, even voorbij de grens met Assenede. 

Het ging om een oude villa die sinds 1970 leegstond. Een vijftal jaar geleden werd het bouwvallig gebouw ‘ontdekt’ door Vlaamse en Nederlandse ‘onderzoekers’, die er ‘onverklaarbare fenomenen’ ontdekten. Dit Ghost Research Team maakte naar eigen zeggen twee geluidsopnames, met daarop een stem die in het Engels zei ‘watch the danger’. Nu zouden er tijdens de oorlog vier Canadese soldaten in zijn gesneuveld en nog eens één Duitse soldaat in de gracht geëlektrocuteerd. 

Sinds deze ‘ontdekking’ werd de ruïne platgelopen door spokenjagers, moderne heksen en beoefenaars van satanische rituelen. Dit veroorzaakte dan weer klachten van een buurman. De Belgische eigenaar van het gebouw, ongerust omdat hij aansprakelijk is voor eventuele ongevallen, besloot het af te breken, tenzij iemand het wilde kopen tegen uiterlijk 17 maart. 

De Nederlandse mediafiguur Johan Vlemmix was bereid het goed te kopen om er een spookhotel met bijbehorend attractiepark van te maken. Vlemmix, een niet onbesproken ondernemer en zanger van carnavalhits, exploiteert al een Ghost Hotel in Muissen.  

Vlemmix kon echter niet tegen de gevraagde datum met geld over de brug komen, ook al had de eigenaar het gevraagde bedrag teruggebracht tot een weggeefprijs. De koop ging dus niet door en de dag daarop werd het ‘spookhuis’ met de grond gelijk gemaakt. Of de spoken daar last van hebben, is niet bekend. 

Authors
Tim Trachet
Publicatiedatum
01-09-2011