Ruben Mersch wint (pdw)-trofee.

en de Skeptische Put ging naar Patrick Geryl
Ruben Mersch
29-05-2013

-

door
1 minuut
Leestijd:
Zondagavond ontving Ruben Mersch de (pdw)-trofee. Dat is de nieuwe naam van 'de Zesde Vijs', een prijs die sinds 1996 jaarlijks werd toegekend aan iemand die zich het voorbije jaar verdienstelijk heeft gemaakt in de verdediging van wetenschap en rede, en de strijd tegen pseudowetenschappen en het paranormale.

Ruben Mersch kreeg de prijs voor zijn skeptische columns in De Standaard en voor zijn boek 'Oogklepdenken', waarin hij op zoek gaat naar de valkuilen in ons denken. 

Dat de prijs wordt omgedoopt tot (pdw)-trofee is een eerbetoon aan Patrick De Witte. Hij was een toonbeeld van kritisch denken was en voorheen voorzitter van de prijzencommissie. We hadden onze agenda's in de hand om de eerste vergadering van onze commissie vast te leggen toen het bericht kwam dat Patrick De Witte overleden was. De skeptische prijzen zullen nooit meer dezelfde zijn. Voor ons zal de Zesde Vijs eigenlijk altijd de (pdw)-trofee zijn.  

Naast de (pdw)-trofee, werd ook de winnaar van de Skeptische Put bekend gemaakt. Deze prijs wordt toegekend aan diegene die het afgelopen jaar uitblonk in het bedrijven en verspreiden van pseudowetenschap, volksverlakkerij en/of andere onzin. De bedenkelijke eer viel dit jaar te beurt aan Vlaanderens bekendste doemdenker, Patrick Geryl. Onheilsprofeet Geryl voorspelde dat op 21 december de wereld zou vergaan. In plaats van achteraf zijn excuses aan te bieden aan de vele mensen die hij misleid had met zijn voorspellingen, kondigde hij een nieuwe datum aan voor de wereldcatastrofe, een dag die intussen ook al weer gepasseerd is.

Authors
Pieter Van Nuffel
Publicatiedatum
29-05-2013
Opgenomen in
Skeptisch & kritisch denken