The Empire Strikes Back

29-09-1997

-

door
1 minuut
Leestijd:
Scientology heeft de ronde som van 12 miljoen dollar geboden aan FACTNet om hun website met bezwarende informatie over de sekte te sluiten en alle informatie over Scientology te vernietigen.

FACTNet staat voor Fight Against Coercive Tactics Network. Het is een non-profit organisatie die de beknotting van de vrije meningsuiting en de controle over de geest bestrijdt. FACTNet ijvert voor vrijheid van woord en vrijheid van geest en tegen dwang en manipulatie. Het spreekt vanzelf dat sekten, obscure cultclubjes en natuurlijk ook Scientology hoog op hun lijstje staan. Maar Scientology heeft geld, veel geld, en gebruikt dat om haar tegenstanders de mond te snoeren. Zij volgen de taktiek die men wel eens meer bij de aanhangers of uitvoerders van het bizarre tegenkomt: klacht indienen, vervolging laten instellen en hopen dat de tegenstanders zich verontschuldigend van het toneel verwijderen. Scientology speelt dit spel staalhard. Als je Scientology tegen je krijgt kost een proces algauw 3 miljoen $ of meer. Het proces met Time Magazine heeft dat blad bijna 7 miljoen $ gekost. FACTNet heeft ondertussen al bijna 2 miljoen $ gespendeerd aan gerechtskosten.

Onlangs bood Scientology hen dus 12 miljoen $ als ze hun verhaaltjes zouden terugtrekken, hun database vernietigen en een levenslange garantie bieden dat de mensen van FACTNet nooit meer kritiek zouden leveren op Scientology. Maar niet alles is in het leven te koop voor geld, en FACTNet heeft geweigerd. Het proces (dat Scientology dus tegen FACTNet heeft aangespannen) gaat dus door.

Deze zaak heeft verstrekkende implicaties voor de bescherming van de vrije meningsuiting, persoonlijke privacy en informatieverstrekking op het internet. De uitkomst zal legale high-tech precedenten scheppen, nog los van het feit dat Scientology voor ernstige misdaden kan worden veroordeeld.

Verschenen in de Skepptische nieuwsbrief, augustus/september 1997.

Meer lezen:
FACTNet en Scientology: www.factnet.org
Het rapport van de onderzoekscommisie naar sekten in België. (sektenrapport in PDF)

Authors
SKEPP
Publicatiedatum
29-09-1997
Opgenomen in
Sekten