Aurafotografie

10-07-2009

-

door
1 minuut
Leestijd:
Een vraag van een websitebezoeker aan SKEPP over Aurafotografie.

VRAAG aan SKEPP: Ongeveer 10 jaar geleden zag ik voor het eerst aura-foto's op een para-beurs in Brugge. Op die bewuste beurs kon men zijn aura laten fotograferen. Het gebruikte toestellen zag er uit als een houten kastje met achteraan een polaroid rug van het zelfde formaat dat op pasfotocamera's wordt gebruikt. Er lagen voorbeelden van foto's en bijhorende besprekingen op een tafeltje. Ik nam een van die foto's keek naar de achterkant en zag dat de gebruikte film Polaroid 669 was.
Polaroid 669 heeft een emulsie die gevoelig is voor het zichtbare deel van het spectrum. Hoe fotografeer je een aura, iets wat je met het blote oog niet kan zien, op een film die gemaakt is om te registreren wat we met onze ogen zien? Heeft iemand een idee?


ANTWOORD door W. Betz: Het is eigenlijk heel eenvoudig. Een aura wordt nooit vastgelegd met een gewone camera alleen, er is altijd nog wat extra nodig om het kleurenveld te toveren. Bij de Kirlian fotos moet je een hand of voet op een plaat leggen met een electrisch veld. Bij video-aura is het de computer die een kleurenveld produceert boven op de eigenlijke foto, soms moet de klant zijn hand op een soort electrode leggen die dan elke keer een iets ander kleurenveld produceert. De polaroidcamera die je gezien hebt is waarschijnlijk dezelfde als die verkocht wordt door http://www.myholistichealthshop.com/AuraCamera.html
Het is een gewone polaroid maar er zit een extra stuk electronica aan dat de kleurvelden at random genereert, waarschijnlijk door enkele kleurdiodes in het camerahuis.
De proeven die skeptici doen met dergelijke oplichterij is een aantal aurafoto's laten nemen van een dood voorwerp. Zo heb ik een paperclip zien ziek worden, en weer gezond!
Je zou ook een foto kunnen nemen terwijl je de gewone lens afdekt. Wedden dat de aura toch dwars dooor je hand op de film komt?

Samengevat: boerenbedrog.
Maar we zijn bereid een bona fide auratrekker de kans te geven mee te doen voor de skepptische geldprijs van 10.000 € of zelfs 1 miljoen dollar.

Authors
Wim Betz
Publicatiedatum
10-07-2009
Opgenomen in
New Age