Gili erelid van SKEPP

05-04-2018

-

door
2 minuten
Leestijd:
Mentalist Gili (Lieven Gheysen) werd op 7 april gehuldigd als erelid van SKEPP, de vereniging die pseudowetenschappen en zogenaamde paranormale verschijnselen kritisch bekijkt.

Dat SKEPP Gili wil huldigen, mag niet verbazen. Met zijn shows ‘Iedereen Paranormaal’, ‘CTRL’ en zijn huidige ‘Charlatan’ stelt Gili iedere keer het bestaan van bovennatuurlijke krachten in vraag. Andere mentalisten nemen vaak een meer ambigue houding aan wat betreft het paranormale. Gili daarentegen demonstreert dat hij paranormale gaven, het zogenaamde “zesde zintuig”, perfect kan nabootsen door zijn vijf zintuigen optimaal te gebruiken.

SKEPP bewondert de effectiviteit waarmee Gili kritisch denken promoot bij het grote publiek, en daarmee weinig of geen weerstand oproept. Het ontmaskeren van charlatans is niet alleen, en zelfs niet in de eerste plaats, een zaak van de wetenschap. De bijdrage van meesters in de goochelkunst is daarbij van groot belang. De legendarische Harry Houdini en meer recent “The Amazing” James Randi – een oude vriend van SKEPP - hebben dat eerder aangetoond. Gili mag gerust in die rij van grote namen worden gezet.

Het is dan ook opmerkelijk dat Gili als erelid op een lijst komt waarop tot nu toe enkel wetenschappers en academici stonden.

Andere ereleden van SKEPP zijn of waren :

Wijlen prof. Roger Van Geen 
Prof. Cornelis de Jager (Nederland)
Wijlen Armand Pien
Jean Meeus
Wijlen prof. Paul Kurtz (USA)
Prof. Henri Broch (Frankrijk)
Prof. Etienne Vermeersch
Dr. Jan Willem Nienhuys (Nederland)
Prof. Jacques Van Rillaer
Prof. Edzard Ernst (UK)
Prof. Michael Heap (UK)

Over Gili

In 2009 brak Gili door als mentalist met zijn show ‘Iedereen Paranormaal’. Dat was in tijden van tv-programma’s als Het Zesde Zintuig en De Babyfluisteraar meer dan nodig als tegengewicht. Zijn ludieke en briljante manier om zelfverklaarde paragnosten te hekelen sloeg aan en hij kreeg een vaste rubriek in De Laatste Show. In 2012 volgde zijn eigen tv-programma op één: ‘Onmogelijk?’

Met zijn volgende show, ‘CTRL’ ging hij een stap verder en legde hij de controle in handen van het publiek. Hij veroverde hiermee ook Wallonië en speelde een maand lang dagelijks in Brussel, in de drie landstalen.

Voor zijn huidige show, ‘Charlatan’, laat hij de evil twin in hem naar boven komen en probeert hij zijn publiek op zoveel mogelijk manieren te bedriegen en als het kan ook geld uit de zakken te rollen. Maar in tegenstelling tot de échte charlatans is hij er tenminste eerlijk over. Ook laat hij tijdens deze show meer dan ooit in zijn kaarten kijken, letterlijk en figuurlijk. En wat blijkt? Ook het publiek is niet vies om zelf bedrieger te spelen!

www.gili.be

Over SKEPP

SKEPP staat voor Studiekring voor Kritische Evaluatie van Pseudowetenschap en het Paranormale. De vereniging is opgericht in 1990. Vrij van religieuze of politieke opvattingen onderzoekt SKEPP beweringen en verschijnselen die volgens de huidige stand van de wetenschap bijzonder onwaarschijnlijk of onmogelijk zijn. 

Bijgeloof, ongetoetste hypothesen en irrationele napraterij zijn volgens SKEPP helaas meer regel dan uitzondering. Het florerende geloof in telepathie, astrologie, ufo’s, homeopathie, creationisme, kaartleggers, grafologie, perpetuum mobile, “wondermiddelen”, enzovoort. Maar ook de controverse rond meer recente problemen als genetisch gewijzigde gewassen en klimaatverandering krijgen aandacht, want onzin kruipt in steeds nieuwe vormen.


Via een driemaandelijks tijdschrift en een website tracht SKEPP het grote publiek te informeren hoe de vork aan de steel zit. Tegelijk waarschuwt SKEPP voor gebakken lucht of regelrecht bedrog, dat door kritisch onderzoek maar al te vaak ontdekt wordt.
www.skepp.be

Publicatiedatum
05-04-2018