Erevoorzitter Wim Betz overleden

11-06-2019

-

door
58 seconden
Leestijd:
De Studiekring voor Kritische Evaluatie van Pseudowetenschap en het Paranormale (SKEPP) deelt met grote droefheid mee dat zijn erevoorzitter prof. em. dr. Willem Betz vorige zaterdag, 8 juni 2019, overleden is. Hij was 76 jaar oud en al een hele tijd ziek.

Wim Betz was een van de oprichters van SKEPP in 1990. Hij was eerst secretaris en van 2005  tot 2013 voorzitter van SKEPP. Hij stond wereldwijd bekend als criticus van homeopathie en andere onbewezen geneeswijzen.

Wim Betz was eerst huisarts en later docent huisartsengeneeskunde aan de VUB. Als zodanig werd hij regelmatig geconfronteerd met alternatieve geneeswijzen. Onbevooroordeeld als hij was, volgde hij aanvankelijk cursussen over dergelijke geneeswijzen. Hij moest echter snel concluderen dat de werking ervan niet bewezen was en dat het succes aan psychologische oorzaken te wijten was.

Betz had dan ook kritiek op pogingen om homeopathie, acupunctuur, osteopathie en chiropraxie een vorm van erkenning te geven, zoals met de omstreden wet-Colla uit 1999. Betz wees er op dat men evengoed handoplegging of gebedsgenezing zou kunnen erkennen, omdat die niet beter of slechter scoren. Dit standpunt zorgde soms tot levendige discussies met tegenstanders, ook op televisie.

Dat het tot op de dag van vandaag nog altijd niet tot een erkenning van alternatieve geneeswijzen in België is gekomen, is voor een deel aan de kritische stem van Wim Betz te danken. 

Wim Betz kreeg in 2012 de Outstanding Skeptics Award van de Europese Raad van Skeptische Organisaties.

Authors
Tim Trachet
Publicatiedatum
11-06-2019