De Zesde Vijs: de winnaars

zesde vijs

De Zesde Vijs wordt toegekend aan iemand die zich het voorbije jaar verdienstelijk heeft gemaakt in het verspreiden van objectieve kennis inzake pseudo-wetenschap en het paranormale.

Lees meer over de prijzen van SKEPP.

Radioprogramma Jongens en Wetenschap

Het populaire Radio 1-programma Jongens en wetenschap heeft de Zesde Vijs 2001 in de wacht gesleept. Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt door de Studiekring voor Kritische Evaluatie van Pseudo-wetenschap en het Paranormale (Skepp) aan iemand die zich verdienstelijk heeft gemaakt voor de verspreiding van de de (pseudo-)wetenschappelijke kennis.

 
Een maand geleden ,,bekroonde'' diezelfde studiekring ook al de Gentse professor psychologie Stefaan Lievens met de Skepptische Put voor de ,,onwetenschappelijke'' manier waarop hij de grafologie (het afleiden van iemands karakter uit diens handschrift) verdedigt. De positieve erkenning gaat nu naar het voltallige team van Sven Speybrouck en Koen Fillet voor de ,,kritische, bevattelijke en grappige wijze waarop zij in het Radio 1-programma Jongens en wetenschap een bepaald onderwerp of stelling behandelen''.

De studiekring is vol lof voor het ,,live empirisch onderzoek'' dat de Jongens samen met de luisteraars voeren. Ook komen zowat alle wetenschappelijke disciplines aan bod. Skepp prijst de adequate voorstelling van het wetenschappelijk denken en de duidelijke presentatie van de wetenschappelijke methodes. Omdat in principe iedereen aan het woord komt in het programma, hoort men van tijd tot tijd luisteraars compleet waanzinnige theorieën uiteenzetten, maar die worden volgens het juryverslag door Koen Fillet en Sven Speybrouck subtiel maar efficiënt geridiculiseerd.

,,Jongens en wetenschap is een programma dat zin van onzin scheidt en verdient dan ook terecht een Zesde Vijs'', zo besluit Skepp. De prijs, een houten sokkel met daarop een vijs in de vorm van een vraagteken met een gestileerde psi, wordt op donderdag 14 maart uitgereikt in de Aula van de VUB.
 
(De Standaard, 7 maart 2002)

 

Datum
2001
Laureaat
Radioprogramma Jongens en Wetenschap