Skeptische prijzen 2017 zijn uitgereikt

05-06-2018

-

door
2 minuten
Leestijd:
Op maandag 4 juni reikte SKEPP zijn jaarlijkse skeptische prijzen uit. De Zesde Vijs ging naar De Standaard journalisten Maxie Eckert en Mark Van Eeckhaut voor hun diepgravend onderzoek naar voormalige "topdokter" Stefaan Van Gool. Nancy Steels en Veerle Dobbelaere wonnen met TalentTester met grote voorsprong de Skeptische Put.

Op 4 juni heeft Skepp de skeptische prijzen uitgedeeld. De zesde vijs, of PDW-prijs, zo genoemd ter ere van de overleden journalist en scepticus Patrick De Witte, gaat naar iemand die zich verdienstelijk heeft gemaakt bij het verspreiden van objectieve kennis inzake pseudo-wetenschap en het paranormale..

Hierbij gaat de prijzencommissie niet over één nacht ijs om geschikte kandidaten te selecteren, de kandidaten moeten de gezochte vaardigheden grondig beheersen.

Terwijl iedereen zich zat te vergapen op het wonderbaarlijke kunnen van de geneesheren die in Topdokters de revue passeerden, keken onze laureaten met een kritische blik naar de inhoud van hun beweringen. Op die manier wisten de journalisten Maxie Eckert en Mark Eeckhaut van De Standaard Dokter Stefaan Van Gool te ontmaskeren. Ze ontdekten dat hij onder andere knoeide met zijn klinische studies.

Kijk, dat hebben we graag. Een bewering wordt algemeen aanvaard als waarheid of een persoon wordt algemeen aanvaard als een autoriteit op zijn domein en dan is er iemand die dat in zijn hoekje kritisch bestudeert en zijn nek uitsteekt om de waarheid naar boven te laten komen. Onze laureaten vandaag hebben dat met glans gedaan. Daarom denkt de prijzencommissie dat dit jaar Maxie Eckert en Mark Eeckhaut de eenentwintigste Zesde Vijs meer dan verdiend hebben. De trofee werd speciaal voor hen ontworpen door glaskunstenares Yvette Croes.

Ook over de skeptische put doet de commissie niet lichtzinnig. Bijgevolg is tot nu toe al vijf keer voorgevallen dat we geen geschikte kandidaat vonden. Maar dit jaar reiken we voor de zestiende keer de skeptische put uit!

De waarzegger in een donker steegje of de lokale wichelroedeloper komen niet in aanmerking. Dat zou te gemakkelijk zijn. Zelfs een huisarts die nu en dan eens homeopathie voorschrijft, wordt door de commissie te licht bevonden.

Nee, wij zoeken naar het serieuze werk.

De laureaten van dit jaar vertegenwoordigen eigenlijk een sector waar een grote meerderheid van de beoefenaars problematisch zijn. Maar onze kandidaten hebben nog enkele extra troeven die voor de prijzencommissie de balans liet overslaan.

Onze kandidaten bedachten een volledig nieuwe manier om rijk te worden door de carrières van mensen op een dwaalspoor te brengen. Niet via vragenlijsten zoals bij het onzinnige MBTI of Insights Discovery, maar door gewoon de gezichten van mensen te analyseren. Een soort negentiende-eeuwse frenologie in een modern kleedje. Ook het BV-schap van één van onze twee laureaten wordt voor eigen promotie gebruikt. Bovendien slaagden ze erin om hun interventies door de overheid te laten subsidiëren.

Ze beweren dat hun methode wetenschappelijk onderbouwd is. Bij navraag hiernaar door het Skepp-bestuur ontvingen we een hele lijst referenties, waaronder zelfs een studie van skepticus Richard Wiseman dat net aantoonde dat je iemands persoonlijkheid niet kan afleiden uit zijn uiterlijk.

De zaakvoerster van het bedrijf TalentTester Nancy Steels en haar medewerkster en actrice Veerle Dobbelaere hebben dan ook met recht de skeptische put verdiend.

 

Authors
Jozef Van Giel
Publicatiedatum
05-06-2018