Skeptische Put: de winnaars

skeptische put

De Skeptische Put wordt gegeven aan diegene die zich uitzonderlijk onkritisch heeft opgesteld en de popularisering van kennis en wetenschap totaal verkeerd heeft begrepen.

Lees meer over de prijzen van SKEPP.

Peter Aelbrecht

 

LAUDATIO SKEPTISCHE PUT 2008

Door Maarten Boudry.

(Foto: Michel Vuiylsteke - gentblogt.be)

 

Dit jaar is opnieuw heftig gestreden om de Skeptische Put. Gedoodverfde winnaar was uiteraard het tv-programma Het Zesde Zintuig, de paranormale talentenjacht van TévéCompany en VTM. Maar vermits het leger paragnosten van Het Zesde Zintuig deze overwinning natuurlijk al lang kon voorspellen, al dan niet ingefluisterd door bovennatuurlijke gidsen, moest de jury op zoek naar een andere kandidaat. Wat te denken van parapsycholoog Christian Vandekerckhove, die lustig munt sloeg uit de paranormale tv-pret met zijn boek Paranormaal zijn we allemaal, en die vurig de verdediging opnam van de kandidaten van Het Zesde Zintuig? Ook goed geprobeerd, maar helaas nét naast de felbegeerde prijs gegrepen.

Uiteindelijk koos de jury voor een man die zich het afgelopen jaar op verschillende fronten in de kijker heeft geluld, die met andere woorden van vele pseudomarkten thuis is. Deze arts was – samen met ingenieur Pol Van Welden, eervolle vermelding – uitvinder van een kleinood dat de argeloze koper bescherming voorspiegelde tegen schadelijke gsm-straling: de ‘E-waves Phone Chip’. Onze winnaar kon er zelfs de hersengolven van Marc Coucke, ceo van Omega Pharma, mee lamleggen, want deze laatste ging prompt voor de bijl en bracht de wonderchip met veel poeha op de markt. De chip zou “via interferentietechnologie een kwantumfysische informatietegengolf creëren die de schadelijke componenten van elektromagnetische golven neutraliseert”, een staaltje van onversneden kwantum-kwak dat zwaar doorwoog in het verdict van de jury. Zoals de Amerikaanse komiek W.C. Fields ooit zei: "If you can't dazzle them with your brilliance, then baffle them with your bullshit." Nauwelijks een week later moest Coucke met de staart tussen de benen afdruipen: gecontroleerd onderzoek kon de werkzaamheid van de chip niet aantonen. Coucke komt er voor deze uitschuiver met een berisping en een blaam vanaf.

Maar onze Put-winnaar maakte zich zoals gezegd op verschillende vlakken hoogst onverdienstelijk voor de wetenschap: in zijn zogeheten energiekliniek in Aalst beoefent deze energiegoeroe samen met zijn team dubieuze therapieën als chelatietherapie, de alomtegenwoordige ontgiftingskuren en cranio-sacraaltherapie, een praktijk waarbij de therapeut aan de schedel en het staart- of heiligbeen de "stromingen en pulsaties" van het hersenvocht aanvoelt en manipuleert. (Obstructies aan het onderste eind van de wervelkolom worden trouwens rechtgezet door een vinger in de aars of vagina te penetreren, teneinde de blokkades in de vochtstroom op te heffen. Tevreden cliënteel verzekerd!) Daarnaast beheert de Put-winnaar samen met Van Welden het bedrijf More Energy Solutions, dat de huidige stralingsangst verder aanzwengelt en nog meer gadgets en cd’s met subliminale geluiden verpatst om uw energieniveau op peil te brengen. Tot slot is onze Put-winnaar auteur van het succesrijke boekHomo Energeticus, waarin hij een rijke waaier aan mentale en lichamelijke aandoeningen onder de pseudo-parapluterm ‘energieproblemen’ verzamelt, en waarvoor hij allerhande voedingssupplementen, detoxkuren en hormonenpreparaten aanprijst. En als dat allemaal niet helpt, mag de lezer altijd eens in zijn energiekliniek in Aalst over de vloer komen. Alle onzin in dit boek onderuithalen zou te energieverslindend zijn, met mogelijk chronische burn-out tot gevolg. In ieder geval: na lang en rijp beraad besliste de prijzencommissie dat de Skeptische put 2008 wordt uitgereikt aan de zelfverklaarde Homo Energeticus en uitvinder van de 'E-waves Phone chip': Peter Aelbrecht!

 

Datum
2008
Laureaat
Peter Aelbrecht