Tot 2.500euro voor een helderziende

Bijgelovigen zijn jonge plattelands- vrouwen uit middenklasse
12-10-2007

-

door
1 minuut
Leestijd:
Hoewel 88 procent van de bevolking zegt niet bijgelovig te zijn, is de paranormale markt zeer lucratief. Een enquête van Oivo leert dat een raadpleging bij een helderziende gemiddeld 58 euro kost, maar dat kan oplopen tot 2.500 euro.

Hebben helderzienden een speciale gave? 36 procent zegt ja.

Omdat mensen vaak in psychologisch moeilijke -en dus kwetsbare- tijden een beroep doen op allerhande paranormale diensten, besloot Oivo, het Onderzoeks- en Informatiecentrum van de Verbruikersorganisaties, deze 'grijze' markt te onderzoeken. Navraag bij 600 personen bevestigt dat 7 op de 100 consumenten al eens een helderziende geraadpleegd hebben. In de meeste gevallen (92procent) ging het om een persoonlijke ontmoeting waarvoor de bijgelovige gemiddeld 58euro betaalde. Achter dat gemiddelde schuilen echter grote verschillen: zo hebben sommigen al tot 2.500 euro neergelegd voor een voorspelling, handlezing of genezing.

Nochtans heeft de paranormale wereld haar imago niet mee. Negen op de tien ondervraagden vinden dat helderzienden misbruik maken van de naïviteit van de consumenten. De meesten geloven ook niet dat ze speciale gaven hebben (64procent) of dat ze ook maar enig nuttig advies kunnen verlenen aan de mensen die hen raadplegen (65procent). Slechts 13procent beschouwt helderziendheid als een wetenschap. Zij die wel bijgelovig zijn, zijn meestal vrouwen uit de middenklasse tussen 18 en 39jaar, die op het platteland of in landelijke gebieden wonen. Ze denken dat de helderzienden steun kunnen bieden door hen gerust te stellen en te troosten.

Ook Skepp, de Studiekring voor Kritische Evaluatie van Pseudowetenschap en het Paranormale, ondervond al dat vrouwen meer openstaan voor het paranormale. 'Daar is nog geen wetenschappelijk onderzoek naar gedaan', zegt bestuurslid Tom Schoepen. 'Ik denk dat mannen een meer 'technisch' bijgeloof hebben. De meeste wichelroedelopers bijvoorbeeld zijn mannen. Wat ook opvalt, is dat onder de believers veel hoger opgeleiden zitten. Zij zijn vaak het symbool van het hyperindividualisme. Ze staan erg op hun autonomie en shoppen in allerlei religies en strekkingen om er hun eigen hutsepot van te maken.' Over de hoge bedragen is Schoepen niet verbaasd. 'Het blijft natuurlijk veel geld voor een nepconsultatie die gebaseerd is op wederzijdse suggestie. Nu, iedereen heeft het recht om in onzin te geloven, maar iedereen heeft ook het recht om te weten dat iets onzin is. Dat is een strijd die wij dagelijks voeren.'

overgenomen uit externe bron
Authors
Helena Wilmet
Publicatiedatum
12-10-2007