SKEPP reikt jaarlijkse prijzen uit

13-06-2022

-

door
5 minuten
Leestijd:
Zesde Vijs voor de GEMS, Skeptische Put voor Artsen Voor Vrijheid

Sinds 1996 reikt SKEPP, de Studiekring voor Kritische Evaluatie van Pseudowetenschap en het Paranormale, jaarlijks twee prijzen uit. De Zesde Vijs wordt uitgereikt aan iemand die zich het voorbije jaar verdienstelijk heeft gemaakt in het verspreiden van objectieve wetenschappelijke kennis. De twijfelachtige eer van de Skeptische Put gaat naar een persoon of organisatie die zich tegen de verwachtingen in uitzonderlijk onkritisch heeft opgesteld inzake wetenschap.

De Zesde Vijs

SKEPP zet voor het voorbije jaar uitdrukkelijk de hetze rond de nog niet echt voorbije pandemie centraal.

De Zesde Vijs gaat daarom naar de Groep van Experts voor de Managementstrategie van Covid-19 (GEMS). Onder leiding van Erika Vlieghe, de zeer bewogen, zeer menselijke en zeer begrijpelijke professor infectiologie van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen, hebben deze experts het wetenschappelijk standpunt over de pandemie en de noodzakelijke maatregelen verdedigd en aan het grote publiek uitgelegd. Sommigen van die namen zijn nu iedereen bekend: Marc Van Ranst, Pierre Van Damme, Geert Molenberghs…

Voor de irrationele tegenstanders van de coronnamaatregelen werden deze competente deskundigen een geliefkoosd doelwit. Stuk voor stuk kregen ze doodsbedreigingen van complotdenkers, antivaxers en andere mensen die de trappers verloren tijdens de coronapandemie. Toch haakten ze niet af, maar bleven zich inzetten, overigens zo goed als onbezoldigd, ten dienste van de wetenschap en van de gezondheid van ons allemaal, de burgers van dit land.

Toen de vaccins dan toch niet zo lang leken te beschermen als aanvankelijk gehoopt, waren ze opnieuw kop van jut. Ze verloren hun geduld niet en gaven dagelijks duiding bij de nieuwe waan van de dag. Ze overtuigden ongeruste burgers om zich te laten vaccineren. Daarvoor is SKEPP hen zeer erkentelijk. Erika Vlieghe neemt vandaag namens de GEMS de trofee van de Zesde Vijs in ontvangst.

Lees hier de laudatio of bekijk ze hier als video.
Het dankwoord van Erika Vlieghe namens de GEMS, kan u hier bekijken.


(Marleen Finoulst overhandigt de prijs aan GEMS-voorzitter prof. dr. Erika Vlieghe)


(De Zesde Vijs trofee)

Skeptische Put

Anderzijds gaat de Skeptische Put naar een groep die de coronavaccins en -maatregelen voortdurend in twijfel trok: Artsen Voor Vrijheid.

Hun site is één grote vergaarbak van beweringen die gemeen hebben dat ze het coronabeleid tegenspreken. Iedereen die iets verkeerds over de coronamaatregelen kwijt wil, kon en kan nog steeds zijn verhaal op de site plaatsen. Van enige verificatie door de site zelf lijkt er geen sprake. De beweringen zijn vaak oncontroleerbare anekdotes. Als ze wel te controleren zijn, blijken ze onjuist. Niet zelden zijn ze kwetsend voor anderen. Soms zijn ze absurd, soms gewoon belachelijk. Dat lijkt voor de lieden die de site beheren allemaal geen probleem.

In verband met de coronapandemie is er veel – gevaarlijke – onzin verspreid, maar deze site spant te kroon. Daarom verdient Artsen Voor Vrijheid de Skeptische Put dubbel en dik. De lezing waarin Tim Trachet namens de jury de argumentatie verwoordde, kan u hier bekijken.

Enkele sfeerbeelden


(Ondervoorzitter Marleen Finoulst leest de laudatio voor de winnaar van de Zesde Vijs)


(Erevoorzitter Tim Trachet leest de laudatio voor de winnaar van de Skeptische Put)


(Het publiek neemt deel aan een truc van huismentalist Tayson Peeters)


(Bestuurslid & huismentalist Tayson Peeters)


(De receptie)


(De receptie)

 

Authors
Marleen Finoulst
Publicatiedatum
13-06-2022