Andullatiematras

22-07-2013

-

door
3 minuten
Leestijd:
Regelmatig vraagt men aan SKEPP onze mening over de andullatiematras. Wij lichten graag toe wat u kan verwachten van dit toestel.

De andullatiematras is een matras waarin een motor zit die kan trillen, dus een grote vibrator, en waarvan sommige delen elektrisch opgewarmd worden.

Op het deel voor de onderbenen zijn ook nog twee plaatsen getekend waar je met opgetrokken knieën de voeten kan zetten, die dan apart kunnen behandeld worden. Als je de reclame wil geloven, dan krijg je daar acupunctuur en voetzool-reflexologie. Het is bijna onmogelijk om een ziekte te bedenken waarvoor die matras geen wonderen zou doen. De beloften over de genezende werking verschillen wel naargelang het land waar de advertentie geplaatst werd. De ene verkoper is al wat onstuimiger dan de andere en de controle op valse beloften is niet overal even goed.

Helpt het?

Het zou best kunnen dat sommige mensen met pijnklachten door spiertrekkingen, al dan niet veroorzaakt door pees- of of gewrichtsprobleem,  zich beter voelen door de warmte en zachte trilling. Dat kan spierontspannend werken en zo de pijn verminderen. Veel meer moet je er niet van verwachten. Dat pijnstillende ontspannende effect kan je ook bereiken in een lekker warm bad, of met een straalkacheltje of een infra-roodlamp. Elke warmtebron straalt infra-rood, ook een gewone kachel.

Een lichte trilling kan ook aangenaam en ontspannend zijn, of doet het meer? Volgens sommige studies zou er bij regelmatig en krachtig gebruik van een triltoestel wel een licht spier- en botversterkend effect kunnen zijn. Die testen werden wel gedaan met zeer krachtige machines, voor professioneel gebruik, waar men rechtop moet staan op een zware trilplaat die in drie dimensies beweegt. Andere studies vonden echter geen effect. Wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat gewoon zelf bewegen veel heilzamer kan zijn dan zich laten trillen. Als we de verkoopspraatjes mogen geloven, dan zou die matras wonderen verrichten, alhoewel het in liggende houding is en met lage kracht.

Wetenschappelijk bewijs leveren ze niet, enkel getuigenissen van enthousiaste klanten. Een behandeling die aangeprezen wordt met enkel getuigenissen boezemt al niet veel vertrouwen in.
De verkopers schermen met erkenningen door wetenschappelijke instituten in Duitsland of in de VSA, maar dat betekent niet dat daar de medische werking werd aangetoond of bewezen, dat gaat enkel over de elektrische veiligheid of conformiteit. Ze beweren ook dat dit apparaat aanbevolen wordt door de universiteit van Leuven, maar dat is de waarheid geweld aandoen.

Kostprijs?

De prijs is niet mis, ongeveer 3 à 4000 euro, en de verkoopsmethodes zijn soms nogal opdringerig, vaak via lokale acties in dorpszaaltjes of beurzen.

Kan het trillen gevaarlijk zijn ?

Sommige mensen klagen dat ze er rugpijn van kregen of dat hun pijn veel erger werd. Waar de verkopers heel stil over blijven is over de mogelijke gevaren van een trilbehandeling. Langdurig of hevig trillen kan ernstige schade veroorzaken en is zelfs een erkende beroepsziekte.

Oudere mensen moeten zeker voorzichtig zijn want schade aan de bloedvaten is mogelijk. Een erge complicatie is het lostrillen van een bloedklonter, met als gevolg een beroerte of een longembolie. Trillen kan gevaarlijk zijn voor mensen met hart of bloedvaten problemen, bij diabetes, bij wie een schroef- of plaatverbinding heeft aan een bot, bij een recente breuk of verstuiking, of met een voorgeschiedenis van trauma aan het hoofd. Raadpleeg eerst uw arts.

Wie nog meer wil lezen over de gevaren van trillingen (in het Engels):

Conclusie

Het medische nut van een ritje op die trilmatras is zeer twijfelachtig, maar als je het prettig vindt, als je een paar duizend euro te veel hebt, als je geen ziekte hebt die gevaarlijke complicaties kan geven, doe het gerust, maar verwacht geen genezing van enige ziekte, en zeker geen wonderen. Vraag het zeker eerst aan uw dokter.

Contract annuleren?

Een wanhopige correspondent vraagt of hij het contract voor de aankoop nog kan annuleren.

  • De Belgische wet staat een bedenktijd van 7 werkdagen toe wanneer een verkoop heeft plaats gehad buiten de normale verkoopruimte van de handelaar, bijv. in een beurs, een parochiezaal, een busreis, of  thuis bij de koper.
  • Deze bedenktijd moet uitdrukkelijk vermeld staan op het contract, in het vet, in een afzonderlijk kader op de eerste pagina. Is dit niet het geval, dan is de overeenkomst ongeldig en mag je de levering weigeren.
  • Voor meer details: http://economie.fgov.be/nl/consument/Handelspraktijken/Ventes_dehors/#.UeyAbI05kxA

 

zie ook onze website onder rare apparaten:
http://skepp.be/nl/apparatuur/andullatie-matras

Authors
Wim Betz
Publicatiedatum
22-07-2013