Verboden te vermelden waarvoor homeopathisch middel gebruikt mag worden

In Nederland is het voortaan verboden om op de verpakking van een homeopathisch geneesmiddel te vermelden voor welke gezondheidsprobleem het product gebruikt kan worden.
06-10-2012

-

door
1 minuut
Leestijd:
Een overheidsbeslissing waardoor in Nederland op de verpakking van homeopathische producten niet meer mag gezegd worden waar ze goed voor zouden zijn, zorgt voor immense verwarring en onzekerheid.

Er is geen wetenschappelijk bewijs van de werkzaamheid van homeopathische producten. Je kunt dus nooit zeggen waar ze goed of niet goed voor zijn. Vanuit die stelling heeft de Nederlandse overheid begin deze zomer beslist dat er op de verpakking van homeopathische geneesmiddelen geen indicatie meer mag staan. Geen ‘goed tegen verkoudheden’ of ‘versterkt de weerstand’ of ‘helpt tegen keelpijn’. De maatregel is op 1 juli ingegaan en zorgt nu voor grote verwarring. 


Deze beslissing is veel te kort door de bocht, vinden zelfs diegenen die homeopathie maar larie en apekool vinden. Onderzoek heeft zelfs uitgewezen dat 400 van de ruim 1.000 ondervraagden weliswaar niet gelooft in de werking van homeopathie, maar de beslissing om het verwijderen van de indicatie toch geen goede zaak vindt. Zelfs de Nederlandse Consumenten Federatie vindt dat het verdwijnen van de indicatie zijn doel voorbij schiet. Acht op de tien ondervraagden willen dat er op de verpakking op zijn minst een richting wordt aangeduid, zoals ‘bij kneuzingen en spierpijn’ of ‘bij onvoldoende weerstand’.

'Een middel moet bewijzen dat het werkt'

Het winkelbeeld in Nederland verandert alleszins door die nieuwe richtlijn. Hele rijen verpakkingen geven geen enkele indicatie meer weer. De homeopathische sector is er alleszins niet over te spreken. Zij vindt het een onverantwoorde maatregel. 

De Belgische vereniging Skepsis wrijft zich echter in de handen. “Nederland volgt eindelijk de Europese regels”, zegt de vereniging. “Een middel moet bewijzen dat het werkt, bij reguliere geneesmiddelen is dat net zo. Homeopathische middelen werken niet. Als middelen hoogverdund zijn en homeopathisch dan hoef je volgens deze regels geen bewijs te geven. Maar dan mag je op de verpakking ook geen indicatie zetten.” 

De patiëntenorganisatie Koninklijke Vereniging Homeopathie Nederland hoopt nu dat het nieuwe kabinet de regeling ongedaan zal maken. De maatregel heeft er immers voor gezorgd dat 
In België zijn we nog lang niet zo ver. Hier betalen sommige mutualiteiten homeopathische producten zelfs (beperkt) terug.

Désirée De Poot

 

overgenomen uit externe bron
Authors
Désirée De Poot
Publicatiedatum
06-10-2012