Harun Yahya op de korrel

Taxonomy alive and kicking: or how taxonomy can help debunking creationist thinking
1 minuut
Leestijd:
Hoewel het creationisme in België lang niet zo'n opgang maakt als in de Verenigde Staten, valt het niet te ontkennen dat het toch actief wordt gepromoot en dit zowel vanuit Christelijke (bv. CreaBel: http://www.creabel.org/), als vanuit Islamitische hoek.

Voor deze laatste is het vooral de Turkse creationist Harun Yahya (pseudoniem voor Adnan Oktar, de charismatische leider van een schrijverscollectief) die de laatste jaren geregeld van zich laat horen. Zo werden er van 13 tot 16 oktober 2011 nog Harun Yahya conferenties gegeven in Charleroi, Brussel, Gent en Leuven. Tijdens die conferenties kon het publiek gratis creationistische boeken meenemen en een fossielententoonstelling bekijken. Fossielen zijn inderdaad het stokpaardje van Harun Yahya, want daarin ziet hij namelijk het grote bewijs van zijn stelling dat evolutie niet bestaat, maar dat alle leven werd geschapen door god en sinds die schepping onveranderlijk is gebleven. De fossielententoonstelling moet dit dan bewijzen door telkens fossiele en recente organismen naast elkaar te tonen, om dan te beweren dat beiden identiek zijn... en er dus geen evolutie is opgetreden. 

Met dit soort van “bewijsvoering” haalde Harun Yahya de wereldpers toen hij in 2007 op grote schaal en ongevraagd duizenden exemplaren van zijn bekendste boek, de “Atlas of Creation”, gratis opstuurde naar scholen en universiteiten in Europa (en daarna ook in de VS). Hoewel dit voor nogal wat beroering zorgde in het onderwijs en aanleiding gaf tot politieke interpellaties in verschillende landen (o.a. in het Vlaamse parlement) en zelfs tot een resolutie van de Raad van Europa, werd er relatief weing ondernomen in de geschreven pers om de onbenulligheid van de fossiele “bewijzen” van Harun Yahya effectief aan te tonen. Inderdaad, persberichten, blogs en webstekken genoeg, maar slechts heel zelden gaan die verder dan te wijzen op de nonsensicale aard van twee tot drie van de honderden fossiele voorbeelden die Harun Yahya ten tonele voert. 

In België publiceerde enkel Walter Decleir eerder al een kritische analyse van de “Atlas of Creation”, maar daarbij werd niet echt ingegaan op concrete voorbeelden. Daarom publiceerde Thierry Backeljau (Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen en Universiteit Antwerpen) en enkele collega's onlangs een artikel waarin de fossiele “bewijsvoering” van Harun Yahya wordt ontkracht op grond van uitgewerkte detail voorbeelden en dit vanuit een taxonomische achtergrond. Dit artikel werd uitgebracht onder een open licentie en kan als PDF gratis worden gekopieerd van:
http://www.evolutietheorie.ugent.be/files/Backeljau_artikel.pdf
http://jemu.myspecies.info/jemu-uses-taxonomy-refute-creationists-anti-e...
http://www.taxonomytraining.eu/sites/default/files/Backeljau_etal_2012.pdf
http://www.taxonomy.be/gti_course/theoretical_courses/evolution/selected...

raadpleeg het volledige werk (in het engels) op: http://www.evolutietheorie.ugent.be/files/Backeljau_artikel.pdf

Publicatiedatum
27-02-2012
Opgenomen in
Creationisme