Hoe groot is de macht van de therapeut?

Interview met Michael Heap op Knack website
08-12-2017

-

door
1 minuut
Leestijd:
Hoe kan het dat iemand zich via therapie herinnert seksueel misbruikt te zijn zonder zich daar ooit van bewust te zijn geweest? En waarom blijft een patiënt ondanks meerdere traumatische sessies terugkeren naar zijn therapeut? Forensisch psycholoog Michael Heap doorgrondt de relatie tussen de therapeut en zijn patiënt.

Het was begin jaren 90. Ineens doken in de Verenigde Staten, Canada en Australië opvallend veel slachtoffers op die door een gezins- of familielid seksueel misbruikt waren, ook al bestond daar geen enkel bewijs voor. Opmerkelijk: elk van de slachtoffers was in behandeling (geweest) bij een al dan niet gekwalificeerde psychotherapeut of had zijn heil gezocht in de zelfhulpliteratuur om een verklaring te vinden voor niet onalledaagse problemen als angst- en eetstoornissen, fobieën of depressie. Wat bleek? De klachten waren het gevolg van 'verdrongen herinneringen' van seksueel misbruik tijdens de kinderjaren. Het trauma werd ontmaskerd en naar de oppervlakte gebracht via suggestieve technieken die contact proberen te maken met het onderbewuste, zoals hypnose.

'Die verdrongen herinneringen uit de jaren 90 waren op de duur zo gedetailleerd en wijdlopig dat er plots hele gemeenschappen betrokken bleken te zijn bij het seksueel misbruik', vertelt Michael Heap, een Brits klinisch en forensisch psycholoog die vaak optreedt als expert in rechtszaken met betrekking tot hypnose en verdrongen herinneringen. Heap, die onlangs te gast was aan de UGent, is ook de bezieler van de Association for Skeptical Enquiry (ASKE), de Britse tegenhanger van de Belgische sceptische organisatie SKEPP.

Lees verder op de website van Knack. Registreer u als u geen abonnement hebt.

overgenomen uit externe bron
Publicatiedatum
08-12-2017