Waarschuwing tegen gezondheidsclaims voor verkopers van noni-sap

04-08-2004

-

door
1 minuut
Leestijd:
Het Ierse Agentschap voor Voedselveiligheid (Food Safety Authority of Ireland - FSAI) heeft de consumenten er op gewezen dat de gezondheidsclaims en medische aanspraken op producten met noni-sap - een extract van de Indiase moerbei (Morinda citrofolia) - volledig ongefundeerd zijn.

In 2003 verklaarde de Europese Wetenschappelijke Commissie voor Voedsel (Scientific Commitee on Food - SCF) dat noni-extract geschikt is voor consumptie, zij het dat de distributie niet onder voorwendsel van gezondheidsaanspraken mag gebeuren.

“We beschikken niet over wetenschappelijk bewijsmateriaal om de claims te rechtvaardigen dat noni-extract bijzondere gezondheidsvoordelen met zich mee zou brengen of dat het ziekten en medische aandoeningen zou genezen of voorkomen,” stelt Dr. Pat O’Mahony, hoofddeskundige biotechnologie bij het FSAI. “Het gaat er om, dat de consument mogelijk misleid wordt door deze wetenschappelijk ongefundeerde gezondheidsaanspraken, die een inbreuk vormen op de etiketteringsrichtlijn van de EU.”

Noni-extract komt over het algemeen uit Polynesië en is pas sinds 2003 legaal verkrijgbaar in de EU – toen verklaarde het SCF dat noni-extract bij in acht genomen innameniveaus weliswaar geen kwaad kan voor de mens, maar dat er evenmin bewijs bestaat dat het sap markante voordelen zou bieden boven andere vruchtensappen.

Het FSAI wijst er op dat een aantal onafhankelijke distributeurs begonnen is met de verspreiding van noni-sap via internetsites en in Ierland wordt het product door middel van gezondheidsclaims aan de man gebracht.

“De aangetroffen claims gaan van ‘Noni verzacht diabetes en fibromyalgie’ tot ‘de ziekte van Crohn stuit op haar meerdere – Noni’,” verklaart dokter O’Mahony. “Een bepaalde A4-grote advertentie bevat een opsomming van in totaal 28 aandoeningen, waarvan duizenden mensen beweren dat ze dankzij noni-sap verholpen zijn.”

Het product vindt volgens een woordvoerder van het FSAI blijkbaar vooral aftrek op jaarmarkten en tijdens zomerfestiviteiten.

“Dit blijkt in Ierland een vrij wijdverspreid probleem te zijn,” zegt de woordvoerder. “Sinds de verspreiding van onze waarschuwing, merken we dat steeds meer mensen locale radiostations opbellen om te getuigen dat dit product ergens te koop werd aangeboden onder voorwendsel van gezondheidsclaims.”

Producenten van noni-extract promoten het sap met beweringen die strekken van de bevordering van natuurlijke weerstand en spijsvertering tot een toename in geheugencapaciteit en lichaamskracht.

Nieuwe voedingsstoffen zonder belangrijke voorgeschiedenis van consumptie in de EU voorafgaand aan 1997, mogen onder de nieuwe voedselregulering niet op de markt gebracht worden zonder een veiligheidsonderzoek en vergunning. Na het doorstaan van deze tests, werd noni-extract vrijgegeven voor gebruik in gepasteuriseerde vruchtendranken.

 

Publicatiedatum
04-08-2004
Opgenomen in
Voeding & Dieet