Hypnotherapie tegen diabetes is "klinkklare onzin"

13-11-2012

-

door
HA
1 minuut
Leestijd:
HASSELT - Op de Wereld Diabetesdag op 14 november biedt hypnotherapeut Michel Lejeune een gratis hypnosesessie aan om diabetes aan te pakken. Hij belooft diabetespatiënten dat hun klachten geleidelijk als sneeuw voor de zon verdwijnen. 'Klinkklare nonsens', zegt Stijn Deceukelier, directeur van de Vlaamse Diabetes Vereniging.

Michel Lejeune laat mensen vijf dagen zijn sessie gratis uitproberen via de website trancewerk.nl. Zijn sessie zou zelfs effectief zijn tegen diabetes type 1, het type waarbij de aandoening aangeboren is.

Onzin, zegt Deceukelier van de Vlaamse Diabetes Vereniging.

"Zelfs bij diabetes type 2 is het niet correct om te stellen dat een mentale ingreep voldoende is. De behandeling is altijd een totaalpakket van juiste voeding, beweging en medicatie", aldus Deceukelier. Bij overgewicht kan de ziekte tijdelijk stoppen als je vermagert. "Maar vroeg of laat komt het terug omdat het een progressieve aandoening is."

Medicijnen

"Beweging en aanpassen van de voeding zijn ook een deel van de hypnosesessie. Maar dat is niet hoofdoorzaak van het positieve resultaat", vertelt Lejeune. Hij is overtuigd dat bij beide types van diabetes de noodzaak om medicijnen te gebruiken vermindert.

Hoewel Lejeune een definitieve oplossing belooft die ingaat tegen de gewone geneeskunde, zegt hij dat mensen de behandeling die voorgeschreven is door een gewone arts niet meteen moeten stopzetten.

Maar dat stond niet op zijn website.

"Moet dat vermeld worden? Dat is kwestie van gezond verstand", antwoordt Lejeune. Later op de dag heeft hij toch zijn website aangepast en lezen we dat patiënten best hun arts blijven raadplegen tot ze hun medicijnen mogen verminderen.

Lejeune vermeldt dat hij eerder ook mensen genas van psoriasis, een chronische huidaandoening.

Paul De Corte, voorzitter van de Psoriasis Liga Vlaanderen, gelooft niets van die beweringen. "Mensen met chronische aandoeningen worden makkelijk gelokt voor zo'n behandeling uit hoop, maar raken teleurgesteld door de realiteit."

"De beloftes die deze man maakt zijn schandalig en zelfs gevaarlijk", vindt Willem Betz van SKEPP, de vereniging die alternatieve geneeswijzen op de korrel neemt. "Op zijn website vinden we geen enkel bewijs voor de werking van zijn behandeling."

overgenomen uit externe bron
Authors
HA
Publicatiedatum
13-11-2012