How to make a complete fool out of yourself

a proven step-by-step plan to become an internet douchebag
26-04-2016

-

door
2 minuten
Leestijd:
"How to make a complete fool out of yourself - a proven step-by-step plan to become an internet douchebag" - of waarom geneeskunde studeren geen garantie vormt voor een onderbouwd discours. Het is wonderlijk om te zien hoeveel nieuwe informatie 'Easy Meds Thomas' de kijker aandraagt tijdens amper vijf minuten.Ik was niet op de hoogte van het gegeven dat ons land bestuurd wordt door de voedingsindustrie. Verder is het me onduidelijk op welke planeet kanker de tweede doodsoorzaak ter wereld vormt (zie o.a. "The top 10 causes of death"). Dat we bovendien allemaal "tumorcellen in ons lichaam hebben die nog geen tumor zijn" zal voor veel lezers nieuwe informatie zijn.

Dat de auteur bovendien meent dat we in een tijd leven waarin niemand met gezondheid bezig is, getuigt van een opmerkelijk onvermogen om ook maar één dag-, week- of maandblad open te slaan. Om van het internet nog maar te zwijgen... (zie tabel 1, via Google Trends).


Tabel 1: 'Healthy recipes' Google Trends 2004-heden

 

Dat je maar beter niet kunt roken om je kansen op longkankers gevoelig te verlagen, wordt tegenwoordig ook door de meest verstokte rokers erkend. Iemand wiens lever compleet verwoest is door langdurig alcoholisme, heeft inderdaad een beduidend hogere kans om in die lever kwaadaardige processen te ontwikkelen.  Ook epidemiologische 'anekdotes' als de asbesthistorie hebben ons veel geleerd over de biologie en het ontstaan van bepaalde kankers.

De sprong om vanuit deze bekende vaststellingen te gaan verkondigen dat je jezelf kanker kunt aanmeten door op een karikaturaal 'Westerse' manier te gaan leven, is immens en ronduit absurd. Zelfs bij de meest recente en bekende vaststellingen in verband met darmkanker zijn de verbanden soms bedenkelijk en slechts van toepassing op een bepaald percentage van de gevallen. Zie o.a. Bowel cancer risk factors op cancerresearchuk.org.

Hoe diep je ook op de ingewikkelde moleculaire biologie ingaat, kanker is en blijft een stochastische loterij - zij het eentje die er enkel verliezers uitkiest. Het staat buiten kijf dat een gezonde levensstijl en dito samenleving het risico gevoelig kunnen verlagen - het is dan ook de taak van elk van ons en van de overheid om hier samen aan te werken.

De secundaire victimisatie die evenwel uitgaat van het discours van dit soort filmpjes is ronduit misselijkmakend. Ik raad de maker daarom ten volste aan om eens aan een in ademnood verkerende longkankerpatiënt te gaan vertellen dat hij maar niet in de stad moest gaan wonen, aan de uitgemergelde darmkankerpatiënt te gaan verkondigen dat hij zijn maandelijkse hamburger had moeten inruilen voor tofu, en aan het meisje met leukemie duidelijk te maken dat ze maar niet... had moeten roken?

''Keep an open mind, but not so open that your brains fall out'.'

Wietse Wiels

SKEPP - Vrije Universiteit Brussel
Scientia Vincere Tenebras

 

P.S.: Voor de lezer die soms last heeft van een lage bloeddruk raad ik pareltjes als 'Stopping breast cancer with berries' en 'Fighting cancer with garlic' ten volste aan.

Noot van redactie: ondertussen is het filmpje verwijderd. Het youtube-kanaal "Easy Meds" vindt u hier.

Authors
Wietse Wiels
Publicatiedatum
26-04-2016