Waarschuwing voor Ayurvedische produkten vanuit Canada

09-06-2009

-

door
1 minuut
Leestijd:
Health Canada waarschuwt consumenten bepaalde Ayurvedische medicinale producten niet te gebruiken, omdat ze hoge waarden van giftige zware metalen zoals lood, kwik en/of arsenicum bevatten. Health Canada onderneemt actie om deze producten van de markt te halen en verdere import in Canada te voorkomen.

Ayurvedische middelen worden gebruikt bij traditionele Indische geneeswijzen en worden vaak ingevoerd uit India. Volgens de principes van de Ayurvedische geneeswijzen mogen zware metalen gebruikt worden voor hun gereputeerde genezende eigenschappen. Onjuiste productieprocessen kunnen echter resulteren in gevaarlijk hoge doses zware metalen die in het eindproduct achterblijven.

Zware metalen vormen een bijzonder gezondheidsrisico omdat ze zich kunnen opstapelen in vitale organen. Kinderen zijn het meest vatbaar voor de toxische effecten van vergifitiging door zware metalen.

Arsenicumvergiftiging bijvoorbeeld kan misselijkheid, buikpijn, braken, spierkrampen, hartstoornissen, leverschade, bloedarmoede en verminderde motorische zenuwfunctie veroorzaken. Loodvergiftiging kan gewichtsverlies, slapeloosheid, duizeligheid, zwelling van de hersenen en verlamming veroorzaken. Kwikvergiftiging kan beven, slapeloosheid, geheugenverlies, vertraagde sensorische en motorische zenuwfunctie en verminderde mentale werking veroorzaken.

In volgende lijst van Ayurvedische medicinale producten die door Health Canada geanaliseerd werden, trof men hoge  waardes lood, kwik en/of arsenicum aan:

 • Karela tabletten, geproduceerd door  Shriji Herbal Products, India
 • Karela capsules, geproduceerd door  Himalaya Drug Co, India
 • Karela capsules, geproduceerd door  Charantia, UK (voornamelijk batch #12011)
 • Maha Sudarshan Churna poeder, geproduceerd door Zandu Pharmaceuticals, Mumbai, India
 • Maha Sudarshan Churna poeder, D & K Pharmacy, Bhavnagar, India
 • Maha Sudarshan Churna poeder, geproduceerd door  Chhatrisha, Lalpur, India
 • Maha Sudarshan Churna poeder, geproduceerd door Dabur India Ltd, New Delhi, India
 • SAFI vloeistof, geproduceerd door Hamdard-WAKF-Pakistan
 • SAFI vloeistof, geproduceerd door -WAKF-India
 • Yograj Guggul tabletten, geproduceerd door Zandu Pharmaceuticals, Mumbai, India
 • Sudarshan tabletten, geproduceerd door Zandu Pharmaceuticals, Mumbai, India
 • Shilajit capsules, geproduceerd door Dabur India Ltd, New Delhi, India

 Health Canada raadt als voorzorg iedereen af deze producten te nemen. In Canada worden bepaalde van dergelijke natuurproducten wel gereguleerd en gecontroleerd, de bevolking wordt aangeraden enkel deze middelen te kopen.

Ook in België en Nederland worden ayurvedische producten vrij te koop aangeboden op verschillende websites. Ze noemen het wel supplementen maar de namen van de producten liegen er niet om en suggereren duidelijk dat ze voor de behandeling van ziekten of organen verkocht worden zoals bijv. door de firma Ojas: J. de Windestraat 2 - 8600 Diksmuide

(http://www.ojas.be/ned/producten/supplementen/tabletten.html) Natuurlijk gaat die verkoop volledig voorbij aan de wetgeving op medicijnen en is er geen spoor te bekennen van enige kwaliteitscontrole.

Wat zou de farmaceutische inspectie hiervan vinden?

Meer info:

http://www.vwa.nl/php/page_sub.php?structure_id=153&page_sub_id=443

Authors
SKEPP
Publicatiedatum
09-06-2009
Opgenomen in
Kruidengeneeskunde