WHO luidt alarmklok over homeopathie

20-08-2009

-

door
2 minuten
Leestijd:
Mensen met aandoeningen als hiv, tuberculose en malaria leggen hun lot het best niet in handen van homeopathische behandelingswijzen, waarschuwt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Met deze uitspraak ondersteunt de who de alarmkreet van een groep jonge onderzoekers die vrezen dat de promotie van homeopathie in de ontwikkelingslanden wel eens levens zou kunnen kosten. De groepering Voice of Young Science Network heeft gezondheidswerkers en beleidsmakers nu aangeschreven om dit officiële standpunt van de WHO verder uiteen te zetten.

Deskundigen van de WHO bevestigen dat homeopathie geen plaats heeft in een behandeling van tuberculose. In juni vroeg een groep artsen uit het Verenigd Koninkrijk en Afrika in een brief aan de WHO om een ondubbelzinnige veroordeling uit te spreken over het aanraden van homeopathische behandeling van tuberculose, buikloop bij kinderen, griep, malaria en hiv: “Homeopathie biedt bescherming noch behandeling bij deze aandoeningen. 

Voor artsen die werken met mensen in de meest verlaten en verarmde gebieden ter wereld is het een dagelijkse strijd om de meest noodzakelijke medische hulp ter plaatste te krijgen. Wanneer homeopathie de moeizaam bevochten plaats van werkzame medicatie gaat innemen, dreigen levens verloren te gaan.”

Dokter Robert Hagan is biomoleculair wetenschappelijk onderzoeker aan de Universiteit van St. Andrews en lid van het Voice of Young Science Network, dat deel uitmaakt van de liefdadigheidsinstelling Sense about Science, die campagne voert voor “evidence-based care” of zorgverlening op basis van bewezen werkzaamheid. “Het is belangrijk dat beleidsmakers over de hele wereld erkennen dat promotie van homeopathie als remedie tegen levensbedreigende aandoeningen reële gevaren met zich meebrengt,” stelt hij. “We hopen dat we door het standpunt van de WHO wereldwijd bekend te maken een bijdrage kunnen leveren aan de strijd die artsen dagelijks voeren tegen deze mogelijk desastreuze praktijken.”

‘Geen bewijzen’

Dokter Mario Raviglione, hoofd van het Stop TB departement aan de WHO, stelt: “Noch de op aantoonbare werkzaamheid gebaseerde richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie met betrekking tot aanpak en behandeling van tuberculose, noch de Internationale Standaarden van Behandeling van Tuberculose, raden het gebruik van homeopathische middelen aan.”

De artsen klagen ook aan dat homeopathie steeds vaker gepromoot wordt als behandeling voor buikloop bij kinderen. Een woordvoerder voor het departement rond ontwikkeling en gezondheid van kinderen en adolescenten aan de WHO verklaart: “We hebben tot nog toe geen enkel bewijs kunnen vinden dat homeopathie ook maar enig voordeel zou bieden. Homeopathie draagt op geen enkele wijze bij aan de behandeling en preventie van dehydratatie en gaat hiermee vierkant in tegen de wetenschappelijke inzichten en onze richtlijnen voor de behandeling van buikloop.”

Dokter Nick Beeching, specialist infectieziektes aan het Royal Liverpool universitaire ziekenhuis, bevestigt: “Infecties als malaria, HIV en tuberculose hebben een hoge sterftegraad maar kunnen over het algemeen gecontroleerd of behandeld worden door een combinatie van aantoonbaar werkzame geneeswijzen waarvoor meer dan voldoende ervaring en wetenschappelijk testmateriaal voorhanden is. Er is geen enkele objectieve aanwijzing dat homeopathie enig effect zou hebben op deze infecties, en ik denk dat het bij levensbedreigende aandoeningen als deze onverantwoord is voor gezondheidswerkers om het gebruik van homeopathie aan te moedigen ten koste van bewezen behandelingswijzen.”

http://news.bbc.co.uk/2/hi/health/8211925.stm

overgenomen uit externe bron
Publicatiedatum
20-08-2009
Opgenomen in
Homeopathie