Gif slikken om homeopathie te ontmaskeren

Werkgroep tegen pseudo-wetenschappen onderneemt spectaculaire actie
12-01-2004

-

door
2 minuten
Leestijd:
GENT. Twintig mensen nemen binnenkort dodelijk slangengif in, bereid als homeopathisch product. ,,Onze zelfmoordactie is een stunt om aan te tonen dat homeopathie geen enkel effect heeft'', zegt Tom Schoepen van Skepp, de werkgroep die pseudo-wetenschappen bestrijdt.

"We willen gevaarlijk slangengif en andere giftige stoffen innemen, verdund en gedynamiseerd zoals homeopathische producten'', legt Schoepen uit. ,,We zijn er immers van overtuigd dat homeopathie niet werkt en dus ook geen bijwerkingen kan hebben.'' De actie vindt binnenkort plaats, de datum staat nog niet vast. Bij de twintig actievoerders bevindt zich ook de Gentse publicist Patrick De Witte, bekend van Humo en van Canvas-comedy. Hij is net als Schoepen lid van Skepp. Skepp staat voor Studiekring voor Kritische Evaluatie van Pseudo-wetenschap en het Paranormale. De organisatie onderzoekt verschijnselen die vanuit wetenschappelijk oogpunt onwaarschijnlijk zijn, zoals helderziendheid, biomagnetische velden of astrologie. In het bestuur van Skepp zitten ook kleppers als de moraalfilosoof Etienne Vermeersch en professor Wim Betz, arts aan de VUB.

,,Homeopathie hoort volgens ons ook in het rijtje van pseudo-wetenschappelijke tendensen thuis. Je kunt in Oostende een flesje bier in zee gieten en in New York het zeewater analyseren om na te gaan of je nog een spoor van het bier terugvindt. Volgens homeopathische normen is dit nog maar weinig verdund'', zegt Schoepen. ,,Vele homeopaten geven zelf ook toe dat er geen gegrond bewijs van werking is, volgens hen blijkt dit gewoon uit de praktijk. Maar het gaat hier om een schijnbare werking. Homeopaten besteden bijvoorbeeld veel psychologische aandacht aan hun patiënten. Vaak voelen mensen zich alleen al daardoor een flink stuk beter, maar dat heeft slechts tijdelijk effect. Bovendien genezen heel veel zieken spontaan. Zij hebben geen enkel medicijn nodig, ook geen homeopathisch. Eigenlijk betekent dit dat we moeten genezen van onze slikcultuur'', aldus Schoepen.

,,Bij onschuldige ziektes schaadt homeopathie niet. Sommige homeopaten raden hun middeltjes echter ook aan bij ernstige ziektes zoals kanker. Radeloze mensen nemen dan hun toevlucht tot niet-werkende producten, terwijl ze klassieke medicijnen nodig hebben, en laten zo hun kans op genezing voorbijgaan. Voor klassieke geneeskunde zijn wetenschappelijke bewijzen geleverd, maar die worden overboord gegooid. Homeopathie bestaat al tweehonderd jaar, maar een bewijs van werkzame bestanddelen is nog steeds niet gevonden'', aldus nog Schoepen.

Met de slangengifactie wil Skepp wijzen op de vraag of er al dan niet een erkenning en terugbetalingssysteem voor deze producten moet zijn. Een aantal ziekenfondsen betaalt homeopathie terug. Skepp stelt ook andere ,,geloofszaken'' aan de kaak, omdat er vaak schadelijke kanten aan zijn. ,,Denk maar aan waarzeggers die uit zijn op winstbejag en profiteren van lichtgelovige mensen. Een echtpaar kreeg ooit te horen dat ze hun woning maar beter verkochten omdat er aardstralen' onder de vloer waren'', zegt Tom Schoepen. Maar Skepp wil zeker niet alles bestrijden. ,,Geloof of bijgeloof, wat eigenlijk hetzelfde is, heeft vaak een onschuldig karakter. Denk maar aan het palmtakje van vroeger dat diende om de bliksem te weerstaan.''

De Skepp-dag vindt plaats op 14 februari vanaf 14 uur aan de Blandijnberg van de Universiteit Gent. Het thema is religieuze ervaringen en hun oorsprong. Zo zal worden aangetoond dat bijnadoodervaringen in de hersenen kunnen worden gesimuleerd.

www.skepp.be

© 2004 Corelio

overgenomen uit externe bron
Authors
Hilde Pauwels
Publicatiedatum
12-01-2004
Opgenomen in
Homeopathie