Benveniste wint tweede keer Ig-Nobelprijs

10-10-1998

-

door
1 minuut
Leestijd:
8 oktober 1998. Hij krijgt de prijs voor de ontdekking dat het geheugen van water kan worden doorgegeven via telefoon en dus ook via het internet.

De Franse biochemicus Jacques Benveniste krijgt dit jaar de Ig-Nobelprijs voor scheikunde. Benvenistes omstreden - en nooit bevestigde - ontdekking van het geheugen van water vormde een strohalm om de waarde van de homeopathie aan te tonen. Daarvoor ontving hij al in 1991 een Ig-Nobelprijs. Wat nu "bekroond" wordt is zijn meer recente ontdekking dat het geheugen van water kan worden doorgegeven via telefoon en dus ook via het internet.

De Ig-Nobelprijzen zijn een soort anti-Nobelprijzen. Ze worden jaarlijks uitgereikt op de Harvard-Universiteit door The Annals of Improbable Research aan onderzoekers "wier prestaties niet kunnen en ook niet zouden moeten worden herhaald". De andere prijzen voor dit jaar zijn:

  • Biologie: Peter Fong (VS) voor zijn ontdekking dat schelpdieren zich tienmaal sneller voortplanten wanneer er Prozac in het water wordt gegooid.
  • Economie: Richard Seed (VS) voor zijn bijdrage tot het verbeteren van de wereldeconomie door zichzelf en de anderen te laten klonen.
  • Geneeskunde: een artsengroep uit Wales voor hun medisch rapport "Een man die in zijn vinger prikte en vijf jaar stonk". Het werd gepubliceerd in The Lancet.
  • Letterkunde: Marad Sidoli (VS) voor haar artikel over het laten van winden als verdediging tegen onuitsprekelijke angst.
  • Wetenschapsopvoeding: Dolores Krieger (VS) voor haar studie over de kracht van therapeutic touch, waarbij verpleegsters patiënten behandelen door het uitstralen van "energievelden" zonder de patiënt aan te raken.
  • Veiligheidstechniek: Troy Hurtubise (Canada) voor het ontwikkelen en uittesten van een pak dat bestand is tegen een aanval van grizzlyberen.
  • Natuurkunde: Deepak Chopra (VS) voor zijn onderzoek dat de kwantumfysica bijdraagt tot het geluk van het leven en in de economie.
  • Statistiek: Jerald Bain en Kerry Siminoski (Canada) voor hun onderzoek naar het verband tussen de lengte van de penis en de schoenmaat.
  • Vrede: eerste minister Shri Atal Bihari Vajpayee van India and zijn collega Nawaz Sharif van Pakistan voor hun agressief vreedzame tests met atoombommen.

Link Ig Nobel Prizes

Authors
SKEPP
Publicatiedatum
10-10-1998
Opgenomen in
Homeopathie