Hoe vrij is vrijwillig?

De aanvullende ziekteverzekering
27-01-2004

-

door
1 minuut
Leestijd:
Heel wat ziekenfondsen bieden een vrijwillige ziekteverzekering aan. Die aanvullende verzekering is voor de ziekenfondsen een handig promotiemiddel. Ze proberen er klanten mee te winnen.

In 1999 publiceerde Budget en Recht van de Verbruikerunie een artikel dat wees op de onwettigheid van de aanvullende ziekteverzekering. "Op die manier rijven de ze jaarlijks meerdere miljarden franken binnen. Soms verhogen ze eenzijdig de bijdragen, of breiden het pakket uit. Geregeld overlappen de diensten met andere verzekeringen die de patiënt al heeft", schrijft de Verbruikerunie.

Transparantie

"Sommige ziekenfondsen maken van de aanvullende ziekteverzekering handig gebruik om de alternatieve geneeskunde te promoten", aldus Prof. Wim Betz (huisartsengeneeskunde VUB).

"We vroegen de ziekenfondsen of hun aanvullende ziekteverzekering vrij was? Of hun leden kunnen kiezen tussen het pakket met of zonder alternatieve geneeskunde? Voorziet het ziekenfonds in het geval van keuze een verminderde bijdrage als de leden afzien van alternatieve geneeswijzen?"

De Bond Moyson (West Vlaanderen) beantwoordde met een artikel uit hun ledenblad. Hierin zingen ze het lof over de homeopathie, chiropraxie, osteopathie en Chinese geneeskunde. Volgens de Bond Moyson heeft de wetenschap niet het monopolie van de waarheid.

Euromut liet weten dat afzien van de verzekering voor alternatieve geneeskunde niet kan.

De hulpkas voor Ziekte en Invaliditeit heeft geen aanvullende verzekering.

Het Vlaams Neutraal Ziekenfonds en het Neutraal Ziekenfonds zijn de enigen die melden dat de aanvullende ziekteverzekering niet verplicht is.

C.D.B.

©Artsenkrant, Nr. 1564 - 23/01/2004

Publicatiedatum
27-01-2004
Opgenomen in
Algemeen