Skeptische Put: de winnaars

skeptische put

De Skeptische Put wordt gegeven aan diegene die zich uitzonderlijk onkritisch heeft opgesteld en de popularisering van kennis en wetenschap totaal verkeerd heeft begrepen.

Lees meer over de prijzen van SKEPP.

Geen laureaat in 2011

 

Laudatio Skeptische Put 2011

De Skeptische Put is een onderscheiding die wordt toegekend aan iemand die zich het afgelopen jaar buitengewoon onkritisch heeft opgesteld, iemand die grossiert in pseudowetenschap en onzin en die daar hardnekkig kond van doet. Ieder jaar dient zich weer een schare gewillige kandidaten aan, als een vliegenzwerm bij een dampende beerput. Zo onstuimig staan deze mededingers te trappelen dat een onbevangen waarnemer zou vermoeden dat zij de Skeptische Put als een begerenswaardige trofee beschouwen, een ereteken of keurmerk waarmee men kan pronken in beduimelde parochiezaaltjes en op esotericabeurzen allerwegen (‘100% Certified Bullshit’ of ‘Gegarandeerd Onversneden Lulkoek’). Toch is onze Put niet voor één gat te vangen en willen we geen nuttige idioten ter wille zijn. Neem nu de onheilsprofeet Patrick Geryl, die zich met zijn volgelingen ergens in de Sierra Nevada van Spanje heeft verschanst voor de nakende Apocalyps die de Maya’s zogenaamd voorspelden, en dat terwijl de hele aardkorst in een oogwenk zou smelten indien Geryl gelijk had (daar is zelfs het rampenfonds van de EU niet tegen opgewassen!). Afspraak volgend jaar, Patrick, bij leven en welzijn? Of denken we aan Peter Vereecke, voormalig burgemeester van Evergem en voorzitter van de Belfortgroup, die gelooft dat duistere genootschappen de wereldbevolking besproeien met gifstoffen en onze gedachten manipuleren met nanorobots, teneinde een totalitaire wereldregering te vestigen. En dat terwijl de wereld in december dit jaar toch vergaat! De uitslovers. Ook ouwe getrouwen dienden zich opnieuw aan. Denken we aan de zweverige onzin die Flair geregeld publiceert of het hersenverlammende AstroContact, dat VTM via haar dochteronderneming Paratel op de nietsvermoedende bevolking loslaat.

Maar nee, laat ons eerlijk zijn, dit zijn allemaal véél te gewillige en gemakkelijke slachtoffers. Wie tuimelt er dan wel in de Put? Blijkbaar lieten mensen van enige invloed en faam zich dit jaar niet op klinkklare onzin betrappen. Ons skeptische schrikbewind begint zowaar zijn vruchten af te werpen! Niemand durft de toorn van de prijzencommissie, deze grootinquisiteurs van de rede, te tarten.

Geen van de gedoodverfde kandidaten stak boven het maaiveld der malloten uit, en geen van hen verdient verdere aandacht. Geen frats als de E-waves Phone chip dit jaar, een kwantumkleinood dat schadelijke gsm-straling zou neutraliseren. Geen onversneden stralingsparanoia in een kwaliteitsblad en geen gevaarlijke onzin over vaccinatie (of beter: niet meer dan gewoonlijk). Met andere woorden, u liet zich dit jaar allen van uw meest kritische en wetenschapsminnende kant zien. Om u daarvoor te belonen, heeft het SKEPP-prijzencomité besloten om de Skeptische Put 2011 niét uit te reiken. Om te tonen dat De Put niet door de eerste de beste zweefteef of doemdenker wordt binnengerijfd. Om niet op elke slak zout te leggen. Om in de verf te zetten dat we een meer waardige, hogere, ja verheven categorie van minkukels in het vizier nemen.

Maarten Boudry

 

Datum
2011
Laureaat
Geen laureaat in 2011