De magie van het kritische denken - Studiedag 29 september 2018

23-06-2018

-

door
3 minuten
Leestijd:
Hoewel de menselijke soort onbetwistbaar intelligent is, valt evenmin te ontkennen dat we bijzonder kwetsbaar zijn voor irrationalisme. Ook in de 21e eeuw, ondanks de aantoonbare betrouwbaarheid van de wetenschappelijke methodes, blijven talloos veel mensen geloof hechten aan pseudowetenschap, bijgeloof, complottheorieën en dergelijke meer.

Waar: De Corridor Wetteren - Olmenlaan Wetteren (ter hoogte van de Massemsesteenweg 19, 9230 Wetteren).
Wanneer: Zaterdag 29 september - van 10u tot 17u
Opgelet: in de Olmenlaan is het verboden te parkeren. Gratis parkeren kan aan de Massemsesteenweg of aanpalende straten. Wie met de trein komt: de Corridor bevindt zich op een vijftal minuten wandelen van het station Wetteren.
Organisatie: De Corridor & Denkpalet i.s.m. SKEPP en de humanistische denktank Kwintessens.

Doelgroep: eenieder met belangstelling in de pedagogische aspecten van kritisch denken (onderwijzers, leerkrachten, journalisten e.d.) & eenieder die persoonlijk meer kritisch wil leren denken.

 

Inhoud & opzet van de studiedag: hoewel de menselijke soort onbetwistbaar intelligent is, valt evenmin te ontkennen dat we bijzonder kwetsbaar zijn voor irrationalisme. Ook in de 21e eeuw, ondanks de aantoonbare betrouwbaarheid van de wetenschappelijke methodes, blijven talloos veel mensen geloof hechten aan pseudowetenschap, bijgeloof, complottheorieën en dergelijke meer. De voorbije jaren verschenen diverse publicaties waarin wordt uiteengezet hoe we ons kritisch denken, of onze cognitieve weerbaarheid tegen irrationalisme, kunnen verbeteren. Deze studiedag wil hiertoe haar steentje bijdragen, vanuit de invalshoek van de goochelkunst, het illusionisme en mentalisme. Goochelaars en illusionisten slagen er dankzij diverse technieken in om ons te misleiden, zelfs om de indruk te wekken dat er bovennatuurlijke krachten aan het werk zijn. Al te vaak gaan ook intelligente, zelfs wetenschappelijk geschoolde mensen verklaringen zoeken voor de performances van illusionisten of mentalisten die volkomen onkritisch zijn. Goochelaars weten onze cognitief kwetsbare plekken te vinden. Ze kennen de zwaktes van onze zintuigen en ons geheugen, en ze weten op welke diverse manieren ze onze zoektocht naar verklaringen de mist kunnen insturen. Tijdens de studiedag wordt dit alles zowel theoretisch als praktisch geïllustreerd, op wetenschappelijk verantwoorde maar ook entertainende wijze.


*Het illuseum doet een boekje open over de manipulatietechniek van de goochelaar. U als toeschouwer probeert zo goed mogelijk getuige te zijn van de verrichtingen door de goochelaar op zijn podium. Op het einde van de truc moet u meestal toegeven dat u gefopt bent. Waar is het misgegaan?
Uw zintuigen en uw brein zijn inderdaad misleid.  Welke middelen gebruikt de goochelaar om dat te bewerkstelligen? Heeft u niet goed gekeken? Heeft u niet kritisch nagedacht? Indien niet zintuiglijk bedot door een visuele illusie, of niet door een beperking van de aandacht, heeft het brein verkeerde conclusies getrokken op basis van verwachtingen, automatismen, taalsturing, redeneerfouten, ... Daarover gaat het. Een up-to-date cursus in cognitieve psychologie.

 

09.30u: ontvangst met koffie
10.00u: lezing door Johan Braeckman: Illusionisme en kritisch denken: een natuurlijk verbond.
10.45u: lezing door Filip Van Beurden: Illusionisme als wetsteen voor het denken.
11.30u: Lezing door Thomas Weynants : Over magische media. 
12.15u: lunch & optreden mentalist Tayson Peeters
13.30u: lezing door Het Illuseum*: Psychologie achter de truc. 
14.30u: koffie
15.00u: lezing door Dirk Minnebo: Geloof je eigen oren (niet). Over akoestische illusies. 
16.00u: slotwoord door Jan De Maeyer
16.15u: receptie

Reserveer uw plaats:

Deze studiedag wordt u aangeboden tegen de prijs van 50 euro. Stort dit bedrag op het nummer
BE54 0017 5343 9997
van ZOMERSCHOOL KD
met vermelding: 'magie + uw emailadres'

Na storting van het bedrag bent u ingeschreven. In de prijs is begrepen de inschrijving en het bijwonen van de studiedag, koffie en lunch.
Het aantal deelnemers is beperkt tot vijftig. 

De reden waarom u uw emailadres dient te vermelden is dat wij u moeten kunnen contacteren indien u inschrijft en niet behoort tot de eerste 50 ingeschrevenen. We plaatsen u dan eerst op een reservelijst (in volgorde van storting) en laten u tijdig weten bij eventuele afzegging van één of meerdere eerste 50 ingeschrevenen dat u alsnog kan deelnemen.  Na betaling krijgt u ook via mail een bevestiging dat u ingeschreven bent en ook dat u betaald hebt.

Niet te missen!

 

Publicatiedatum
23-06-2018