Nederland paradijs voor kwakzalvers

29-11-2002

-

doorverscheen in :
2 minuten
Leestijd:
Mediabericht uit het Nederlands dagblad Trouw (oktober 2002).

Wim Betz:

"Elke alternatieve genezer uit België of Duitsland die in eigen land veroordeeld wordt, gaat vlak over de grens in Nederland onverstoorbaar verder met zijn praktijken. Er wordt hem geen strobreed in de weg gelegd. Nederland is het paradijs van de kwakzalver."

Hij sprak zaterdag op een symposium van de Nederlandse Vereniging tegen de Kwakzalverij. De Nederlandse wetgeving is volgens Betz veel te soepel voor alternatieve genezers. Sinds 1997 mag iedere Nederlander krachtens de Wet beroepen individuele gezondheidszorg een praktijk voor alternatieve geneeskunst beginnen. Weliswaar is er een wetswijziging op komst waarmee justitie praktijken van alternatieve genezers die worden verdacht van het toebrengen van schade aan patiënten, onmiddellijk stil kan leggen. Maar dit middel zal alleen in heel extreme gevallen worden gebruikt.

Volgens Betz overtreedt Nederland ook Europese regels door homeopathische middelen officieel te registreren. En dat terwijl er geen enkel wetenschappelijke bewijs is dat deze middelen effect hebben. Prof. Betz diende bij de Europese Commissie een klacht in tegen Nederland, maar kreeg deze retour omdat hij geen belanghebbende is. Betz probeert nu als regulier arts zijn natuurlijke vijand, de Belgische handelaars in homeopathische producten, zover te krijgen dat ze bij de Europese Unie gaan klagen wegens oneerlijke concurrentie. De Vereniging tegen de kwakzalverij maakt zich grote zorgen over de terreinwinst die het alternatieve circuit in Nederland boekt. Ziektekostenverzekeraars maken reclame voor acupunctuur en chiropraxie. En op Volksgezondheid zit een minister die zich ooit als columnist sterk maakte voor volstrekt nutteloze Indiase geneeswijzen met geitenstront. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen zoekt zodoende ter uitbreiding van het personeel academici met belangstelling voor homeopathie, aldus voorzitter C. Renckens. Volgens H. Kingma, inspecteur-generaal voor de gezondheidszorg, heeft de echte geneeskunde in Nederland de grote vlucht van de alternatieven, ook een beetje aan zichzelf te wijten. "Dé reguliere geneeskunde neemt soms wel heel veel tijd voor diagnose. En als die er eenmaal is, wordt het recept vervolgens in een handomdraai uitgeschreven. Terwijl dat het magische moment is voor de patiënt. We hebben dat een beetje weggegeven." Kingma vindt het een gruwel als artsen homeopathische middelen voorschrijven. "Maar de bestrijding van dit verschijnsel is voor ons geen prioriteit, omdat er nauwelijks sprake is van gezondheidsschade. De topambtenaar zei wel enig begrip te hebben voor artsen die een homeopathisch middel voorschrijven bij wijze van een soort placebo; dan gaat de patiënt in ieder geval tevreden naar huis met een receptje. Wij hebben nu eenmaal te maken met een samenleving waarin zieken of zij die dat denken te zijn, niet altijd even rationeel denken."

Publicatiedatum
29-11-2002
Opgenomen in
Algemeen