SKEPP @ Nerdland Festival

Op 4 en 5 juni was SKEPP aanwezig op het Nerdland Festival met als centraal thema "Bedrieg jezelf!". We toonden er een aantal optische illusies en breinbrekende vraagstukken. Hieronder vind je een overzicht van de opstellingen die SKEPP voorstelde, met telkens ook een link om de verklaring van de vreemde fenomenen die we tentoon stelden, te weten te komen. 

 

Wisdom of the Crowd

Zelf deelnemen aan een wetenschappelijk experiment!

Volgens het concept Wisdom of the crowd heeft de massa meer kennis dan het individu. Een klassieke test daarvoor is veel personen een schatting laten maken, waarbij de mediaan van alle schattingen dan zeer dicht bij de waarheid blijkt te liggen.
Wij hebben dit live getest op Nerdland met een bokaal snoepjes waarbij de bezoekers hun gok konden invullen op een online formulier.

In een komend nummer van ons tijdschrift 'Wonder en is gheen Wonder' zal je kunnen lezen hoe het experiment verlopen is en wat het resultaat ervan is.

De Magische Driehoek

Beide figuren zijn even groot, maar door de onderdelen te verplaatsen, is er plots een blokje meer (het witte vakje).

TOON DE VERKLARING

 

 

 

 

 

 

De Drie Draakjes (Monty Hall)

We vroegen de bezoekers: stop bovenaan in de drakenmachine een knikker. Die landt dan onderaan bij één van de draakjes. Druk vervolgens op de groene, blauwe of rode knop om aan te geven waar je denkt dat de knikker geland is.

Wij openen nu één van de draakjes waar de knikker NIET ligt en vragen je wat je dan best doet om je kans op slagen te maximaliseren: blijf je bij de gekozen kleur of verander je je keuze?

TOON DE VERKLARING

 

 

 

 

 

Het Linda-Probleem

Linda is eenendertig jaar oud, alleenstaand, openhartig en zeer slim. Ze is afgestudeerd in de filosofie. Als student maakte ze zich druk over discriminatie en sociale onrechtvaardigheid en nam ze deel aan diverse demonstraties tegen kernenergie.

Op 6 balkjes stonden stellingen over Linda. De bedoeling was dat de bezoeker ze sorteert van minst waarschijnlijk (onderaan) naar meest waarschijnlijk (bovenaan).

Als ze het juist hadden, kleurden de lampjes bovenaan groen, anders rood.

TOON DE VERKLARING

 

 

 

 

 

 

Ames Window

Op een statief staond een afbeelding van een venster gemonteerd. Als je dicht genoeg staat, zie je duidelijk dat het venster gewoon permanent ronddraait in dezelfde richting. Maar wat gebeurt er als je vanop een afstand kijkt? Zie je het dan nog gewoon draaien, of lijkt het steeds van draairichting te wisselen?

TOON DE VERKLARING

 

 

 

 

 

Voorkom een Plaag

Met meeuwen kan het gaan zoals met ratten, muizen of zelfs een virus. Vandaag zijn er twee, morgen vier, overmorgen acht… Hun aantal groeit exponentieel en voor we het goed en wel beseffen zijn er duizenden meeuwen. We hebben dan een plaag die we maar moeilijk onder controle kunnen houden
Maar vanaf wanneer grijp je in? Start je te vroeg, dan roei je ze uit. Ben je te laat, dan krijgen we een plaag. 

In de opstelling hadden we er 3 knoppen, een voor meeuwen, de tweede voor muizen en de derde voor virussen. We vroegen om een eerste keer op de knop te drukken om de simulatie te starten, en dan nogmaals om in te grijpen. De bedoeling was om bij elk van de drie om op het juiste moment in te grijpen, zodat er geen plaag ontstaat, maar de populatie ook niet uitsterft?

TOON DE VERKLARING

De Twee Tafels (Shepard Tables)

 

De tafel links is veel langer dan de tafel rechts, niet?
Toch niet, ze hebben exact dezelfde afmeting!

In de opstelling op de stand op Nerdland hadden we een houten plankje opgehangen dat je bovenop de twee tafels in de tekening kon leggen en zo vaststellen dat ze beide exact even groot zijn.

TOON DE VERKLARING

De 3 dozen (Charpentier-illusie)

Bij deze opstelling lagen drie identiek ogende, op elkaar gestapelde doosjes: doosje A (bovenaan), B (midden) en C (onderaan)
De bedoeling is dat de bezoeker eerst het onderste doosje (C) vastneemt, en de hele stapel doosjes (A+B+C) optilt, en dan het stapeltje vervolgens weer neerzet. 
Wanneer de bezoeker daarna enkel het bovenste doosje (A) vastneemt en optilt, dan krijgt die de indruk dat het ene doosje (A), zwaarder aanvoelt dan alle doosjes samen (A+B+C)! Vreemd, toch? 

TOON DE VERKLARING

De Dino Die Je Blijft Volgen

Aan de ingang van de SKEPP-stand stonden 2 levensgrote dino’s. Wanneer je er voorbij loopt, merk je echter een vreemd fenomeen: ze blijven je met hun ogen volgen als je verder loopt.

TOON DE VERKLARING

 

 

 

 

 

 

 

 

Handlezen met Agnes Tieben

Een handleesact op een wetenschapsfestival, kan dat wel? Bij handlezeres Agnes gaan eeuwenoude kennis van het handen lezen en moderne wetenschappelijke inzichten probleemloos samen. Bezoekers konden dus echt hun hand laten lezen en kregen een trefzekere karakterbeschrijving en een wijze les voor de toekomst mee.

TOON DE VERKLARING

 

 

 

 

Daag de Zwaartekracht Uit

Deze opstelling was gemaakt met alleen maar een paar latjes en een paar dunne koordjes -  wat is daar nu bijzonder aan?

Als je echter de neerliggende houten constructie naar boven beweegt tot de touwtjes gespannen staan, dan ontstaat er een situatie die de wetten van de zwaartekracht lijken te tarten.

En het wordt nog beter: als je er een plankje bovenop legt, dan kan je er een bloempot bovenop de constructie plaatsen, zonder dat alle naar beneden dondert.
Kan dit eigenlijk wel, als je weet dat er zoiets bestaat als zwaartekracht?

TOON DE VERKLARING

 

 

 

 

 

Alter Ego in de Spiegel

Er staan een aantal 3D-geprinte voorwerpen voor een spiegel. Als je kijkt in de spiegel, dan stel je vast dat je daar iets helemaal anders ziet.

En wat gebeurt er als je de voorwerpen om hun as draait? 

Dan worden ze hun alter ego en zie je het origineel in de spiegel.

TOON DE VERKLARING

 

 

 

 

 

 

 

SKEPP-tische Quiz

Met deze quiz hebben we getest hoe het gesteld was met de skeptische kijk op de wereld. 

Op de smartphone speelden de bezoekers mee met de interactieve quiz waarin op ludieke wijze aan de hand van multiple-choicevragen een aantal onderwerpen aangekaart worden waar een skepticus mee te maken krijgt.

TOON DE QUIZVRAGEN