Zo kraakte studente de rug van Nys

14-02-2013

-

door
1 minuut
Leestijd:
HOOGSTRATEN/HEFFEN - Laura Peleman (26) was het geheim achter de zege van Sven Nys in Hoogstraten. De kine-studente uit Heffen nam de wereldkampioen vlak voor de race onder handen en verloste Nys van een vervelende rugpijn. ‘Ik weet niet wat ze gedaan heeft, maar het waren de juiste dingen. Tot een halfuur voor de start is ze met mij bezig geweest. Al is het maar 5, 6 of 7 %, ze heeft me zeker en vast geholpen', verklaarde Nys achteraf dankbaar en hij schonk haar de podiumbloemen. Bovenstaand citaat komt uit 'De Standaard' van 11/02/2013.

De handeling van de kine-studente was een goede handgreep, die echt kan helpen. Vaak gaat het gepaard met een 'pop'-geluidje, waardoor de de greep veel indruk maakt. Het is echter niet correct om dit manoeuvre af te doen als een vorm van osteopathie of als chiropraxie. Waarschijnlijk bestaat de handgreep historisch al veel langer, lang voordat dergelijke pseudowetenschappelijke disciplines werden uitgevonden.

De Britse arts James Cyriax (1904-1985) bestudeerde de bestaande handelingen van verschillende manuele systemen en hield enkel de praktijken over die volgens hem werkzaam en verantwoord waren.  Opleidingen in de orthopedische geneeskunde hebben zich hierop gebaseerd. De handgreep die de studente kinesitherapie uitvoerde, wordt daarin aangeleerd.  Ook de opleidingen manuele geneeskunde (die aan verschillende Vlaamse universiteiten worden georganiseerd als postgraduaatsopleiding) trachten het kaf van het koren te scheiden. Ze beperkten zich vooral tot het behandelen van het gewricht-spier-stelsel.

Sommige van die handgrepen kunnen echt nuttig zijn bij sommige motorische aandoeningen van de wervelkolom of gewrichten. Vooral als die pas en plots gebeurd zijn,  kunnen ze ook plots weer goed komen. De waarschijnlijke anatomische verklaring is dat die plotse pijn wordt veroorzaakt door een lichte verschuiving van een tussenwervelschijf (discus) die op een pijnzenuwwortel drukt. Door de 'krak-greep' wordt die schijf een beetje verschoven, waardoor de pijn ineens verdwijnt. Er zijn echter ook gevallen bekend van enthousiaste amateurkrakers die een verkeerd manoeuvre gebruiken waardoor ze de schijf nog wat verder in de verkeerde richting duwen. De pijn kan dan plots veel erger worden, tot verlamming toe.

Authors
Wim Betz
Publicatiedatum
14-02-2013