"UFO boven Zuid-Australië was ruimteafval"

12-07-2014

-

door
43 seconden
Leestijd:
De vuurbal boven het zuidoosten van Australië donderdagavond was geen UFO of vliegtuigongeluk. Australische media hebben vrijdag deskundigen aan het woord gelaten en hun oordeel luidde vrijwel unaniem: afval van een Russische Sojoezraket.

Een van hen, Jonathan McDowell van het centrum voor astrofysica van de Amerikaanse Harvard Universiteit, identificeerde het brandende object. Het was de derde trap van de Sojoezraket die afgelopen dinsdag in Kazachstan werd gelanceerd om een weersatelliet in de ruimte te brengen.

Het ruimteafval scheerde met een snelheid van bijna 29.000 kilometer per uur door het luchtruim. Het leidde tot verbazing en onrust in de regio. Een aantal mensen belde nooddiensten over een brandend vliegtuig of de komst van een meteoriet.

Over de plaatsen waar restanten zouden zijn neergekomen, heerst onenigheid. De Australische astronoom Brian Schmidt schat dat "restafval" kan zijn neergekomen in een dunbevolkte streek circa 500 kilometer ten noordwesten van Sydney. Collega's denken dat veel zuidelijker in Australië of in de Stille Oceaan restanten van de Sojoezraket zijn neergekomen.


overgenomen uit externe bron
Publicatiedatum
12-07-2014